Ecclestone: konszenzus van az új Concorde Egyezménnyel kapcsolatosan

Enyhén szólva bizarrnak mondható az az interjú, amit Bernie Ecclestone adott Amanda Daviesnek, a CNN tudosítójának a múlt hétvégi Monacói Nagydíj alkalmával.

Az interjú megtekinthető ITT.

Az interjú körülbelül minden kényes topikot érintett, ami a Formula 1 körül kereskedelmi szempontból zajlik, így az Új Concorde-Egyezményt is, amely több hete aláírás előtt áll, de főleg a Mercedes csapa tiltakozása miatt végül nem véglegesítődött.

A Concorde Egyezményt, a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség), a FOM (Formula One Management) és a Formula 1-ben résztvevő csapatok 1rják alá (őket rendszerint a FOTA - Formula One Teams Association – képviseli). A Concorde Egyezmény azt szabályozza, hogy miként vesznek részt a Formula 1 bajnokságban és főleg miként  a televíziós közvetítési díjakból. A vélemények többsége szerint az új javaslat túlságosan kedvező a nagy csapatoknak, mint a Ferrari, McLaren és Red Bull, de a Mercedes kevés bevételhez jutna. Ugyanis a Formula One Management azokat a csapatokat akarja a leginkább a tejfölösbödönhöz engedni, amelyek az utóbbi években világbajnokságokat nyertek, ez pedig a Mercedesnek hiányzik.

A történelem során eddig hat Concorde Egyezményt írtak alá, a hatodik, aktuális 2012 végén jár le, 2007-ben lépett érvénybe.

A Concorde Egyezmény aláírásával a csapatok egyetértenek azzal, hogy részt vegyenek a Formula 1-ben és az egyezmény szövegének értelmében részesüljenek a száguldó cirkusz közvetítési bevételeiből.

A régi Concorde-Egyezmény 2012 végén jár le, ezért a Formula One Management többségi tulajdonosának kulcsfontosságú, hogy az új egyezményt minél hamarabb szignózza a csapatokkal.


Tags: ,

A hozzászólások le vannak zárva.