Suzuka: Red Bull süti Sauber tejszínnel. Ki lehet a meggyszem?

Suzuka után Fernando Alonsónak rá kell jönnie, a mostani teljesítménnyel a Ferrari nem fog még egyéni világbajnokságot sem nyerni, nemhogy a csapatok között kerekednének felül. Suzuka nyomán az is kiderül szerintünk, az első két helyért a Red Bull és a McLaren harcol – de erről már írtunk többször is -, míg a Lotus és a Ferrari számára csak a 3-4.helyért folyó harc marad. A Sauber pedig megrezegteti a lécet lassan a Mercedes alatt, amit év elején soha nem gondoltunk volna, hogy valamikor is le fogunk írni. Hamilton még több teret veszít, Raikkönen számára pedig az egyéni összetettben elfoglalt harmadik helyezés megerősítése lehet csak a cél.

A Red Bull szerintünk megnyeri a nagydíjat. Kevés esély van arra, hogy az eddigi dominancia után mindkét pilóta elrontaná a versenyét. Erre egyedül úgy lehetne lehetőség, hogy valaki valamilyen más gumitaktikán jobban összehozná a versenyt, viszont az ilyen meglepetés-pilóták, mint Sergio Perez szintén elölről indulnak, és ugyancsak lágy keverékkel kell az első köröket megtegyék. A mozgástér tehát kevés.

A visszavonuló Schumachert már csak azért is érdemes vasárnap figyelni, mert 23. helyről indul, viszont két lágy és három szett teljesen új gumiszettje van, nagyon keveset futott a német szombaton, tudták már a tíz helyes büntetést. Szerintünk jól taktikáztak, Schumacher a pontokba is talán bekerülhet.

Azért mi holnap odafigyelünk a Lotus teljesítményére is. Szombaton Japánban jobban szerepeltek, mint általában szoktak egy „átlagos” szombati időmérő napon (a Lotus idén közismerten szombaton volt gyenge, vasárnap meg jó). A Lotus jelenlegi, a szakértők által év elején nem várt jó helyezése és tömérdek pontja a konstans versenyteljesítményekből származik. Pl. tudtátok, hogy Raikkönen az egyedüli, aki idén minden futamot befejezett? Nincs egy DNF sem a lajtsormában. Még Alonsónak is összejött egy tömegbaleset, de a finnek nem.

Kritikus lehet tehát a Lotus, a McLaren és Alonso harca, akik előtt van a Sauber. Szerintünk a Sauber ott fog tudni a top5-ben maradni, ha nem történik valamilyen különös baleset, ez esetben pedig Alonsó kényes helyzetben fog a VB-ben kerülni, hiszen a jelenlegi 29 pontból szerintünk 17-et simán elveszít Suzukában. Öt futammal a vége előtt a maradék maximum 12 pont úgy, hogy 125 van még az asztalon, jóformán semmi.

 


A hozzászólások le vannak zárva.