Alonso vagy Vettel? Itt a szezon hajrája

Az Egyesült Államokba, Austin, Texasba látogat a Formula 1 mezőnye és legkésőbb tíz napon belül, de már lehet, hogy ezen a hétvégén  világbajnokot kiált ki a száguldó cirkusz.

Bármi is legyen, ezen a hétvégén az amerikai Austinba, jövő hétvégén pedig a záró nagydíj helyszínéül szolgáló Sao Paolóba látogat el a Formula 1 mezőnye.

Austin premier, zsírúj pályát próbálhatnak ki a pilóták. Senkinek semmilyen régi adata nincs, hiszen senki nem futott még köröket ezen a pályán.

Amúgy is a pályázat hihetetlenül izgalmas. Már az első kanyar „vak”, vagyis a pilóták csak akkor látják, mi van a kanyar után, amikor már a fékzónában vannak, ugyanis a pálya a célegyenesben emelkedik, és éppen a kanyarban van a kisebb domb teteje. Szintén érdekesek a suzukai pályához hasonló, egymást hirtelen követő jobb-bal-jobb-bal kanyarok, amelyek az autókra, gumikra is nagy terheltséggel lesznek.

És hogy minden jobb legyen, három erős fékezést igénylő kanyar is bekerült a pálya tervébe, tehát még előzni is lehet majd. Ideális kombó.

Egyébként az AEÁ a csúfos Indianapolis-i indicens után kerül vissza a versenynaptárban. 2005-ban történt ugyanis az az incidens, amikor a Michelin gumikon versenyző csapatok viszavonták pilótáikat a versenyből, ezért mindössze hat autó állt rajthoz, és ugyanaz a hat fejezte be a versenyt. Ráadásul a Bridgestone gumikon levő kocsik akkoriban nem versenyképességükről voltak híresek. Abban a szezonban egyébként Alonso szerezte meg első VB-címét.

Úgy tűnik, az austini visszatérés az Egyesült Államokba komoly lehet az F1 számára. A pályát kifejezetten ennek a száguldó cirkusznak építették, és több éven keresztül is stabil jelenlét lesz a versenynaptárban. Bár a New Jersey-re tervezett jövő évi utcai futam végül elmarad, ezért nem lesz két amerikai nagydíj, az F1 mégis hosszabb távra teszi be a lábát egy viszonylag szűz földrajzi területre. És szerintünk New Jersey sem került le napirendről, mindössze egy-két évet késik.

Vettel 10 pont előnnyel kezd, miután sikerült Abu Dhabiban minimalizálni a bokszból indulás hátrányát. Vettelnél is jó a morál, Alonsóék is behoztak. Persze óriási lökettel érkezik a rádiós beszólásai miatt még híresebb Raikkönen is, és Lewis Hamilton is, aki széttdominálta a mezőnyt a vasárnapi verseny 22. köréig.

Összességében adottak a körülémnyek ahhoz, hogy akár olyan lélegzetelállító verseny tanúi lehessünk, mint amilyen az előző arab futam volt. Akkor nem volt olyan kör, amikor ne történt volna valami.

A közvetítések este lesznek, romániai idő szerint vasárnap este 8-kor láthatunk majd egy remélhetőleg izgalmas rajtot.

 


Tags: , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.