Ausztrál időmérő edzés – utózengés

Grosjean megverte Raikkönent. Utóbbinak szervógondjai akadtak, úgy tűnik. Azért a volt világbajnok számára is kecsegető a fiatal francia eredménye, hiszen erős reményeket lehet fűzni az autóhoz.

Grosjean megverte Red Bullokat. Vettel és Webber ötödik és hatodik helyezése csak azt támasztja alá, ami már a szabadedzésekben és egy-két visszajátszáson is látszott: a Red Bull sokkal nehezebben kezelhető, időnként csúszkál, nem az a betonbiztos, stabil autó, mint az előző két évben.

Schumacher megverte a Red Bullokat. Rosberg is csak azért lett hetedik, mert az utolsó időmérő szakaszon mindkét gyors körén hibázott. Amúgy valószínűleg előrébb találtuk volna. Schumacher viszont megmutatta, ha jó az autó alatt, akkor van még mutatnivalója.

Grosjean megverte Schumachert. Ez, a valóság ismeretében is váratlan volt. De megcsinálta. Már akkor látszott, hogy a Lotust jól beállították, amikor az első etap végén Grosjean saját – harmadik – idejét kemény keveréken futotta meg (nézzétek a táblázatban a né után szereplő sárga O, vagy fehér P betűket. A P a prime kerék, az O az Option. Ezen a hétvégén az elsődleges a kemény, az opciós a puha keverék.

A McLaren megvert mindenkit. Ráadásul három tizeddel. Button akár első is lehetett volna, de a 14. kanyarban picti hibázott, egy tized ott simán elúszott. A visszajátszáson látszott, hogy Hamilton nyertes köre szinte hibátlan volt. És leginkább az látszott, hogy a McLaren könnyen vezethető, nem voltak apró kicsúszások, a kanyarokat bátran, agresszíven tudta velük Hamilton venni. És a szokásos hamiltonos autógyilkolást sem lehetett felfedezni.

Futottak még

Maldonaldo (Williams), Hulkenberg (Force India) és Ricciardo (Toro Rosso) jelenléte az talán még újabb generációt képviseli. Azt sem lehet mondani, a középmezőnyben csapatok vertek csapatokat, hiszen a három pilóta más-más istállót képvisel. Ricciardo és Vergne harca (10 és 11) talán Webber jövőre megüresedő Red Bull-os helyéről is szól.

A Ferrari sajnos jelenleg nem stabil, nem mebízható. Alonso azért valószínűleg benne lett volna a Top10-ben, ha nem tette volna enyhén a fűre bal kerekeit az első kanyar előtt, ami edzésének végét és piros zászlót jelentett a második fordulóban. Massa sem volt erős. Alig ment tovább az első fázison, utána is csak egy bátortalan 16. helyet hozott össze.

A verseny

Az autók hosszú távú megbízhatósága teljesen más lehet, mint az egy körös csúcsteljesítmény. Külön pikantéria, hogy a Pirelli gumik még puhábbak, mint tavaly, így még igazából mindenki közdben mozog azzal kapcsolatosan, hogy hány kerékcserét kell tervezni. Ez verseny közben derül ki igazán. Azt mindenképpen figyeljétek, hogy kinek hány puha kereke van és marad verseny közben.

Tippek

A Mercedes-ek fognak tudni a legjobban előzni (a két kis szárnyacska miatt), Grosjean (és Talán Raikönnen is) kemény keveréken tarolni fognak, a McLaren-ek mindenképpen erősek lesznek, és a Red Bull örülhet, ha dobogóra kerül.


A hozzászólások le vannak zárva.