Welcome to Barcelona, Europe

Európába érkezik a száguldó cirkusz az évek óta legszokatlanabb kezdésű szezonban. Az év ötödik futamáról van szó, ezzel a versenyek egynegyedéhez jutunk el.

Az eddigi szezon meglepetéseket is produkált, de talán leginkább az jellemző rá, hogy a csapatok közötti különbségek nem igazán nagyok, ezért többször is előfordult már az, hogy egy hétvégére elkészített taktika adta a győztest, és nincs általános domináns csapatunk. Ezért is lehetséges az, hogy az eddigi négy futamot négy különböző pilóta nyerte meg, négy különböző istállótól, ilyen szezonkezdet nagyon rég nem volt.

Hétvégi biztos tippek

Ilyenek nincsenek. Elmondható, hogy a Red Bull és Lotus felfele ívelő pályán van a bahreini nagydíjt követően. A McLaren is mindent megtesz, hogy a szezonkezdő erős szereplését ismét megmutassa, teljesen biztos, hogy a kínai futamon nyertes Mercedes is meg akarja mutatni, az nem véletlen volt. És a Ferrari a teszteket követően szintén csak előrébb léphet. De ez már öt csapat, és nyerni csak egy tud. Így inkább azzal az izgalommal maradunk, ami normálisan a szezonkezdő futam előtt szoktunk tapasztalni: vajon ki lesz most a menő?

A pilótákat tekintve talán Sebastian Vettelnek kedvez leginkább a mai helyzet, ő vezeti a pontversenyt, pedig három olyan versennyel kezdett idén, amit nem tenne kirakatban. A mezőny kiegyensúlyozottságát az is mutatja, hogy Vettelnek mindössze 53 pontja van a lehetséges 100-ből, és mégis vezet. Idén – ellentétben előző évekkel – Lewis Hamilton is igen erősnek mutatkozik, Mark Webber azért van 48 ponton, mert folyamatosan negyedik helyen végez, Jenson Button pedig úgy negyedik, hogy a versenyek felén ütközések és balszerencse miatt egyáltalán nem szerzett pontot, a másik két futamon azonban nagyon erősen szerepelt. Vagyis a pilóták esetében is minden változatos.

Előzések

A változatos eredmények a tavaly bevezetett DRS-zónáknak is köszönhetők. Ezek  a zónák és az autókon levő nyitható hátsó szárnyak azt a célt szolgálják, hogy növeljék az előzések számát. Az újítás meg is hozta az eredményeket, bár az is érdekesség, hogy a DRZ zónás előzések száma nem éri utol az egyéb előzésekét.

Tesztek

Az elmúlt verseny óta a csapatoknak lehetőségük volt tesztelni Mugellóban, a Ferrari házipályáján. Ez azért újdonság, mert az előző szezonokban ez határozottan tiltott volt. A teszteléseken érdekes módon a Ferrari mutatkozott nagyon erősnek, az olasz csapat számos újítást hozott, az autó hátsó felét alaposan áttervezték és kicserélték, ezek az alakítások pedig úgy néz ki, jó irányba tolják az egyébként katasztrófális, az idei valós helyzethez képest azonban szerencsés szeznokezdetüket.

Barcelona

A barcelonai pálya nem a legkülönlegesebb, azonban erőviszonyok tekintetében egy releváns példa. Mi több, a csapatok ezen a pályán a téli tesztidőszakban rendszeresen megfordulnak, vagyis az idei autókról már releváns tesztadatokkal rendelkeznek. Talán esős, hideg idő sem szól bele a viszonyokba, várhatóan nem fordul majd olyan eset elő, mint Kínában vagy Malajzíában, ahol ezek is igen fontos tényezőnek bizonyultak.

Az európai szezonkezdet szokta jelenteni az erőviszonyok végleges elhelyezkedését. Lássuk, most mi lesz.


Tags: , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.