SPANYOL NAGYDÍJ: a gumik ismét téma

A Pirelli azt a szokatlan döntést hozta, hogy a kemény (a fotón a szürke festésű) és lágy (a fotón a sárga festésű) keverékeket szállítja a Spanyol Nagydíjra. Ez azért furcsa, mert a szárazgumi-skála kemény, közepes, lágy és extralágyból áll, vagyis a most kiválasztott két keverék között még egy harmadik is van.

Ennek tükrében a csapatok ismét külön figyelmet kell szánjanak a gumiknak, hiszen a lágy és a kemény keverék között óriási eltérés lehet teljesítmény, fogyás, köridők tekintetében is.

Emlékeztetőül: a szombati időmérő edzésen és a vasárnapi versenyen egy pilóta összesen 3 elsődleges (most a kemény) és három opciós (most a lágy) szett friss gumit használhat. Az edzéseken többnyire mindhárom opciós keverékre szükség lesz, hiszen ezen lehet egy körös gyors időt futni.

Azonban Bahrein bebizonyította, hogy egy-egy keverék teljesen újan hagyása a versenyre akár királycsináló is lehet, kevesen múlt, hogy a 12. helyről induló Kimi Raikkönen megnyerje az előző fordulót, és ez annak is könösznhető volt, hogy friss keverékekkel maradt szombat után.

Nagyon sok háttérelemzés zajlik arról, melyik pilóta mennyire gumikímélő. Érdekességként kiderült például, hogy idén a sokkal agresszívebbnek ismert Lewis Hamilton jobban óvta kerekeit versenyen, mind csapattársa, a sokkal kiegyensúlyozottabbnak ismert Jenson Button.


Tags: , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.