MONACÓI NAGYDÍJ: hatodik győztest hozhat a nagydíj. Edzéselemzés

Az előrejelzett vihar nem érkezett meg Monta Carlóba, az időmérő edzés egy piros zászlós leintéssel, de összességében viszonylag zavartalanul zajlott le. A szabadedzéskek alapján a Lotust és Ferrarit valós esélyesnek tartottuk, de a szombat délelőtti Rosberg főlény bizonyult a legjobb előrejelzésnek. Előzetesben még csak azt írtuk, fél szemmel és Rosberget érdemes figyelni, viszont azt a két-három tizedet, amit a Mercedes talált az utolsó szektorban, Michael Schumacher alakította végül edzésgyőzelemmé.

Q1 (élő közvetítés itt)

Az első etapban, és ennek végeredményében semmi érdekest nem lehetett felfedezni, miután már az első percekben falnak ütötte Sergio Perez autóját, és ezzel kiegészítette a várható hét kieső listáját, amin szokásos előfizetők a Caterham, Marussia és HRT pilótái. Ezért kicsit érthetetlen volt az is, hogy néhány pilóta, köztük Sebastian Vettel miért pazaroltak el egy szett szuperlágy gumit az első edzés végén ahelyett, hogy ezeket későbbre őrizgessék. Jenson Button például eredetileg 13. helyről várta a Q1 végét, és szuperlágy elhasználásá nélkül is továbbment 16-ról. Végül Kovalainen, Petrov, Glock, de la Rosa, Pic, Karthikeyan és Perez estek ki.

Q2 (élő közvetítés itt)

A Q2-ben kezdtek nagyon izgalmassá válni az állapotok. Miután köztudott, hogy Monte Carlóban talán az év legfontosabb idmérője zajlik, minden csapat és pilóta alegtöbbet próbálta kihozni a mindössze tizenöt perc alatt (mivel utcai, igen szűk pályán zajlik a verseny, igen nehéz előzni, ezért a rajtsorrend kulcsfontosságú). Enyhe meglepetésre Felipe Massa futotta meg 1.14.911-el. Érdekességképpen a 16. helyen végző Daniel Ricciardo ideje 1.15.878 volt, ami 0,967 ezredes elmaradást jelentett, ennyire szoros volt a mező. Itt már senki nem teketóriázott, szuperlágy keréken autózott, ezért joggal volt mondható, hogy a Q2 rangosra valós erőviszonyokat tükrözött. A sorrend végül Massa-Rosberg-Maldonado-Webber-Schumacher-Alonso-Hamilton-Grosjean-Vettel-Raikkönen volt, míg Hülkenberg-Kobayashi-Button-Senna-di Resta-Ricciardo-Vergne kiestek.

Egy-két dolog azonban már itt érdekes jeleket mutatott. Először is Raikkönen az utolsó másodpercekben hozta be az autót tizedik helyre, éppen hogy átcsúszott a harmadik etapba, és Grosjean sem járt attól messze, hogy kiessen. Ugyanebben a helyzetben volt Vettel is, aki sokat izgult, míg bent maradt. Webber pedig a semmiből volt negyedik helyen. Ezzel szemben Buttonnak nem jött össze, messze maradt a továbbjutástól, ha 1,7 tizedet annak lehet nevezni. Az idei szezonban azonban ennél sokkal kisebb különbségeken is múltak dolgok. Akin pedig látszott, hogy nem sokat kellett kínlódjon, az Hamilton, Massa, Rosberg, Maldonado és Webber voltak, ők eddig a pontig összesen 13-15 kört futottak, ami nagyon komoly hatékonységra vallanak.

Q3 (élő közvetítés itt)

Jött a harmadik etap, ahol egyes pilótáknak még két, másoknak egy szett vadiúj szuperlágy keveréke maradt. Ennek jegyében zajlottak a dolgok, viszont összességében nagy forgalom volt végig az edzésen.

Szintén érdekes tényező volt szombaton délután, hogy a szuperlágy keverékeken a harmadik gyors kört bizonyult általában a legjobbnak. Vagyis meg kellett tenni egy felvezető kört, utána jöhetett az első gyors kör, ezt követően egy pihentető, de 3-4 másodperccel lassúbb kör, és utána az igazán top idő. Több pilóta is ezt játszotta el. Viszont az utolsó etapban ezt kétszer nem lehetett végigcsinálni, hiszen összesen 10 perc ált a pilóták rendelkezésére.

Vettel hamar megoldotta, annyira versenyképtelen volt, hogy kemény keveréken fogott neki egy gyors körnek, be sem fejezte, a tizedik hely (illetve Maldonado büntije után a kilencedik) garantálva volt.

Viszont előrébb a tabellán meglepetések születtek. Az első hullám gyors menetet még Rosberg nyerte, Grosjean-nal egy tizedes elmaradással a nyakában, Webber harmadik helyre jegyezte magát, Hamilton pedig negyedik helyen volt. Schumacher is megjelent, de csak ötödik helyen.

Na de aztán a német hétszeres világbajnok talált valahol a pályán hét tizedet. Az 1.14.301-et a leintést megelőző utolsó körben futotta meg, és az addig szintén meglepetésszerűen első helyre kerülő Webbert 8 századdal (1.14.381) győzte le. Úgy, hogy Webber utolsó szektorideje 3 tizeddel jobb volt, mint a Schumacheré. Ha összességében szektorokra nézzük, Schumacher a középső szektorban nyerte meg az időmérőt, az elsőben Grosjean volt a legjobb, az utolsóban Webber.

Kimi Raikkönen nem kevesebb, mint négy gyors kört futott egy szetten, míg megszerezte legjobb idejét, de küszködés volt, a tévéképernyőkön is látszott. Hamilton csendben negyedik helyre érkezett, Alonso és Massa pedig a legjobb közös Ferrari-eredményt hozták az idei szezonban.

Körök száma

Schumacher végül 8 kört futott, Webber hatot (egyszer járt kint), Raikkönen szintén 8-at, Rosberg 7-et, Mass 5-öt, Alonso csak 3-at, Hamilton 7-et, Grosjean 6-ot.

Első reális erőfutam?

Összességében úgy tűnik, Monaco lehet az első gumibefolyást kevésbé mutató erősorrend, és úgy látjuk, öt top csapat pilótái (most már minden csapatban mindkét pilóta) reálisan versenyeznek dobogóért, pontokért. Szenzációs.

És talán ez az első hétvége, ami azt mutatja meg, a gumitényező nélkül hol állnak a csapatok egymáshoz képest. Úgy tűnik, az élmezőnyben tudhatja magát öt csapat, a Ferrari, Red Bull, McLaren, Lotus és Mercedes, a többiek mégis középmezőnyt jelentenek, bár, bár Pastor Maldonado ezen a hétvégén is megmutatta, a Williams képes az élen harcolni. Egy büntetés és egy szerencsétlen kör tette őt végül 19. helyre, amúgy végig ott volt az élbolyban.

TELJESÍTMÉNY CSAPATOK SZERINT

MERCEDES (1-3)

Masszív teljesítmény. Felér Kínával, Schumacher pedig második Formula 1-es karrierjének beérését láthatta ma teljesülni. Edzést nyerni még nem egyenlő a nagydíjgyőzelemmel, de a német pilóta közel járhat ehhez. Spanyol büntetése a legrosszabkor érik be, miatta a világbajnok hatodik helyre kerül vissza. De a motiváció megerősödik, Alonsoval egy sorból indulnia pedig kifejezetten izgi. Nem fog versenyt nyerni holnap, de a dobogó összejöhet. Nico Rosberg ezzel szemben egész szombaton erős volt, az utolsó szabadedzést megneyerte, bár az a tippünk, hogy az utolsó szektoron mindenkit  megver, nem jött be. Holnap végül első sorból indul, megpróbálhatja lerajtolni Webbert. Igaz, ez Monacoban nagyon nehéz, ugyanis a rajt enyhe jobbos kanyarban van, és az első helyezett a belső sávról indul, az első nagykanyar pedig szintén jobbra van. A Mercedes szintén bizonyíthat, azt mutathatja meg, hogy az ő esetében Kína nem volt véletlen.

RED BULL-RENAULT (2-10)

Webber teljesítményén pislogunk, a semmiből jött, hajszálon múlt, hogy nem nyerte meg az edzést, de így is első helyről indul. Szolid, magabiztos, hatékony teljesítmény, ráadásul Massával egyformán 19 kör alatt oldották meg az egész szombat délután, vagyis legkevésbé használták el gumijaikat. Monaco jellemzőit ismerve az élről rajtolónak kivételesen nagy esélyei vannak futamot is nyerni, Webber pedig nem az ideges típus, így tippünk szerint holnap ő nyer. Vettel ehhez képest sehol nem volt, már az első etapban szuperlágyat kellett használjon, a harmadikra nem maradt egyáltalán szuperlágy, a tizedik hely még úgy is lehangoló számára, hogy ellentétben az első kilenc pilótával ő lágy keveréken indulhat, ami jóval többet tart.

MCLAREN-MERCEDES (4-13)

Hamiltont mintha kicserélték volna tavaly óta. Kiegyensúlyozott, nincs előtérben, szorgos hangyaként hozza a nem csúcs, de második vonalbeli teljesíményeket: Még malájföldön kijelentette: az nyer idén vb-t, aki konstans, folyamatosan pontokat gyűjt. Nos, ezt is bizonyítja a brit pilóta. Negyedik helyen végezni, és harmadik helyen rajtolni kitűnő lehetőség további pontokat szerezni, így akár a VB-vezetés megszerzésére is esélyes, bár Webber ebben a fejezetben kissé jobban áll. A dobogó elérhető viszont, és úgy gondoljuk, a gumikopás-faktor hiánya azt eredményezheti, hogy a McLaren ismét megmutatja, idén a legjobb autója van. Button? Sok sikert a középmezőnyös harchoz, úgy gondoljuk, fog szerezni helyeket, viszont az ő esetében a csapattal együtt meg kell értsék, miért nem tudják egyik hétvégén sem normálisan beállítani az autót. Tuti nem a pilóta tehetségével van baj, hiszen világbajnok, idén ráadásul az első naydíjat kategorikus módon megnyerte.

LOTUS-RENAULT (5-8)

Alulteljesítettek. Legalábbis ahhoz képest, amit eddig mutattak a hétvégén. Mintha nem akart volna a szuperlágy keverék működni a két fekete autón. Raikkönen egész hétvégén küszködött, tehát az ő esetében nyolcadikról indulni a helyzethez képest elfogadható (az edzés alakulásában ebben akár a tizenharmadik is benne lett volna), Grosjean ötödik helyezése (ami a rajton végül mágis második sor lesz) elváráson aluli. Ezt a francia pilóta is beismeri, aki úgy gondolja, az első rajtkocka is benne volt ma a pakliban. Végül a Lotust három csapat is legyűrte. Ami a vasárnapot illeti, Grosjean bebizonyította, hogy lágy keveréken a leggyorsabb a Lotus, ezért ha jól taktikázik a csapat a kiállásokon, vagy akár megpróbál a valami eltérő kerékcsere-stratégiát alkalmazni, akkor Grosjean számára egy második hely, szerencsével még a győzelem is összejöhet. A hatodik csapat-hatodik pilóta-hatodik hétvégé kombó kedvéért mi holnap vele tartunk.

FERRARI (6-7)

Joggal kezdhet csillogni a világ ferrari-szurkolótáborának szeme annak láttán, ami az olasz istállóval történik. Talán rajtuk érezhető a legjobban a szezonközi fejlesztés eredménye. Az elején csetlő-botló piros autók hirtelen versenyképessé váltak, immár második hétvégéjük néz ki jónak. És plusz örömöt szolgálhat, hogy ezúttal Massát is talán betojatták annyira a kirúgással, hogy összeszedte magát, végig erős volt a hétvégén, és hetedik helyen rajtolhat. Massában egyébként – saját elmondása és a statisztikák szerint is – még volt két-három tized, ez pedig egy ötödik rajtpozícióval is felért volna. De így sem rossz. Alonso ismét realista módon ismeri be, ez egy reális helyezés a Ferrari számára, és holnap legjobb esetben dobogóra számíthatnak. A spanyol talán elveszti a világbajnokság vezetését, viszont 14 futam még sok idő, az irány egyértelműen jó. Massa pedig talán végre nekifoghat pontokat termelni, ahogy ezt el is várják tőle. Ráadásul ma Webberrel együtt a leghatékonyabb volt, az egész időmérőt 19 körből oldotta meg, a három etapot futók közül a legjobb, ezzel pedig a gumiszettek nála a legfrissebbek.

WILLIAMS-RENAULT (9-14)

Összességében a vártnál gyengébb eredmény. Maldonado a pénteki és szombat délelőtti, sőt a Q1 és Q2-es teljesítményével is azt bizonyította be, Spanyolország nem egy baleset volt. A Williams autó téenyleg erős, jól bánik a gumikkal, Maldonadoban pedig ott a vér, hogy a csúcson versenyezzen. Ehhez viszont sajnos hozzá kell tegyük, hogy gyermekre valló butasága az egyedüli oka annak, hogy tíz helyes büntetést kapott, Perez leszorítása a harmadik szabadedzés végén butaság, fölösleges gesztus volt. Bünhődhet érte. Senna közepes volt, közepesen gyenge, így talán már szezon közben veszélybe kerülhet helye a brit csapatnál.

FORCE INDIA-MERCEDES (11-15)

Az eddigi eredményeknél talán kissé jobb teljesítmény. Közel járnak a középmezőny éléhez, és ez az idei évre nem volt jellemző. Pastor Maldonado mondható erősebbnek náluk az eddigi hétvégén, vasárnap pedig Nico Hülkenberg tizedik helyről a legjobb középmezőnyösként próbálkozhat helyeket behozni és pontokat szerezni az indiai csapatnak. Di Resta most nem volt annyira formában, ez viszont még változhat a holnapi versenyen.

SAUBER-MERCEDES (12-24)

A Sauber talán legrosszabb idei szombati edzésnapja után van. Azóta sem tudni, technikai vagy versenyzői hiva volt Perez találkája a fallal az uszoda környékén, de az tény, az incidens a teljes hétvégét komprommitálta a mexikói számára, akit pedig esélyesnek tartottunk akár egy Top5-re is. Kobayashi nem volt elég versenyképes, kevesebb, mint másfél tizeddel maradt la a harmedik etapról, de ebben több nem volt. Abban reménykednek, egy-két jó előzés, és a biztonsági autó pályára hajtása lehetővé teszi nekik a pontszerzést.

TORO ROSSO-FERRARI (16-17)

Gyenge, nagyon gyenge. A középmezőny leggyengébb csapata, a két – bár fiatal – pilótának pedig ezen változtatnia kellene. Semmi nem jön össze nekik, a szezont elrontották. Nem látjuk ebből a visszautat.

CATERHAM-RENAULT (18-19)

Messze volt számukra a Q2, egy pillanatig sem tűnt úgy, hogy egyáltalán szerencséből is összejöhet nekik. Csapaton belül Kovalainen egy másodpercet talált plusszban Petrovhoz képest, a csapatelsőség tehát megkérdőjelezhetetlen. Egy-két balesettel előreébb is kerülhetnek. Végső soron 1998-ban, mikor Olivier Panis nyert, mindössze hárman mentek át a célegyenesen. Esőben reménykedhetnek, de az időjárás-előrejelzés nem mond vasárnapra esőt.

MARUSSIA-COSWORTH (20-22)

Glock 5,5 tizedre maradt el Petrovtól, vagyis legjobb esetben lehet az a céljuk holnap a Marussia-versenyzőknek, hogy utolérjék a Caterhamot. Úgy saccoljuk, ez nem fog megtörténni, a hátulról jövő Sergio Perezt pedig talán az első körben el kell engedniük.

HRT-COSWORTH (21-23)

A teljesítmény csúcsa az, hogy de la Rosa Charles Pic-et megelőzte, ezen kívül semmi érdemleges nem mondható el. Köridők alapján talán még Glock sincs még messze, de sok jóra nem számíthatnak vasárnap sem.


A hozzászólások le vannak zárva.