Red Bull és Alonso: merre tart a 2012-es szezon kilenc futam után?

Az F1blog szerint Fernando Alonso, Lewis Hamilton  vagy Mark Webber és a Red Bull Renault nyerik meg az idei Formula 1 világbajnokságot. Mondhatni, elég határozatlan kijelentés, de még így is sokkal több, mint amit sok futamon át el lehetett volna mondani.

2012 az F1 friss történelmének egyik legizgalmasabb szezonja. Talán 2003 volt még megközelítően izgalmas, akkor nem annyira a változatosság miatt, hanem mert két futammal a szezon vége előtt Michael Schumachert, Kimi Raikkönent és Juan Pablo Montoyát összesen két pont választotta el.

Kétségtelen, hogy a nemrég bevezetett új pontozási rendszer is segít abban, hogy az idei szezon ennyire kiegyensúlyozott legyen. Jelen állás szerint egy 7-8. helyért is érdemes küzdeni, mert azért a pontocskák gyűlnek. Lewis Hamilton volt az, aki talán már Kínában, a harmadik futamon arról beszélt, idén a pontgyűjtés és nem annyira az alkalmai győzelem nyom majd a latban.

Az idei szezon első kilenc futama után először lehet kijelenteni, hogy valamennyire tisztulni kezdenek a reális erőviszonyok. Míg az első hét futamon hét különböző pilóta győzött, nem igazán lehetett kijelenteni, hogy bárki is komolyabb előnyre tett volna szert, pedig a szezon harmada már le is járt. Azóta két nagydíjra került még sor, és váratlanul két pilóta sokkal erősebbnek tűnt fel a mezőnyben.

Ha jobban belegondolunk, a dolog még most is konjunkturális. Valencia előtt Hamilton vezette a bajnokságot. Aztán a spanyol kikötőpályán Hamiltont Maldonado kitessékelte a pályáról, Vettelt pedig saját motorja tessékelte ki ugyanazon a futamon, amikor leállt. Alonso meglepetés-győztes lett, Webber pedig azzal a néhány (ismét a pontozási rendszer) ponttal váratlanul második helyre ugrott fel. És aztán a Brit Nagydíjon ismét pontosan ez a két pilóta tett a lapátra és távolodott el összetettben.

Tehát kristályosodni látszik a helyzet az idei zavaros Formula 1 szezonban. Fernando Alonso továbbra is az élen van 129 ponttal, azonban Mark Webber 13 pontra csökkentette elmaradását. Kulcsfontosságú lehet a nyári szünet előtti két futamban, majd utána a következő kettőben, hogy a Red Bullon belüli kisebb versengésből Webber jobban tud-e kijönni. Alonso ugyanis talán a legesélyesebb az idei győzelemre, ennek meggátolására pedig a Red Bull talán egy pilótára kellene az utolsó 7-8 futamon építenie. El kell tehát dönteni, ki legyen az. Ha Vettel szemszögéből nézzük, a nyári szünet előtti német és magyar hétvégék kulcsfontosságúak lesznek. Webber fölé kell helyeznie magát morálisan, ehhez pedig valószínűleg legalább egyszer győznie kell. A Face-to-Face harcban pedig edzésen is, versenyen is az ausztrál előtt kell legyen.

Lewis Hamilton talán a legnagyobb vesztese az utóbbi két hétvégének, első helyezettről negyedikre csúszott vissza, ráadásul a McLaren sem azt mutatja, hogy jó formában lenne. Előző években többször is megtörtént, hogy a brit csapat gyengébben kezdett, aztán összeszedte magát. Ezzel szemben most úgy történik, minden fordítva alakul.

A Red Bull konstanciája lehet az idei szezon királya

A csapatösszetettben a Red Bull dominánsan vezet, a 200 pontot is meghaladta. Sikerük kulcsa, hogy mindkét pilótájuk sok pontot szerez, idén pedig ez tűnik döntőnek. A Lotus-Renault továbbra is harmadik, de Nagy-Britanniában úgy előzte meg a McLarent, hogy közben a Ferrari mellette húzott el.

Úgy gondoljuk, ha Felipe Massa továbbra is úgy autózik, mint ma, akkor a Ferrari második helye garantált lehet az idei szezonban. Nélküle azonban a Ferrarinál még a negyedik hely is elképzelhető. Ezzel szemben a Lotus lehet a szezon második felének revelációja. A második helyért is küzdelemben van, pilótái agresszívek, ez az első igazi szezon, amikor konstansul sok pontot szereznek a volt gyári Renault istállónál. Minden adott, hogy egy jó szezon legyen. Úgy állnak hajszálnyi elmaradásra a második helytől, hogy ők az egyedüli top csapat, amely nem nyert futamot még ebben a szezonban. Ha sikerül ősszel egy-két futamot is behúzniuk a sikerlajstromba, akkor viszont komolyan meggyűjthetik a Ferrari baját.

Ami a McLarent illeti, persze nem lehet könnyen leírni őket. Silverstone-ban vesztették el először második helyüket, és ez főleg Button gyenge teljesítményeinek köszönhetőek. Button már több mint 70 pontra maradt el a tabellát vezető Fernando Alonso előtt, ez egyszerűen ilyen szinten megengedhetetlen. Mindezt úgy, hogy Button nyerte meg a szezon első futamát. A McLaren elsősorban talán önmagával küzd. Sikerült a banális kerékcsere-malőrök problémáját megoldaniuk, de ez csak kis része az ott felgyűlt problémáknak. És így, bár a szezon elején igen erősnek mutatkoztak, már nem látjuk esélyét annak, hogy akár egy második helyet is összehozzanak a csapatok idei bajnokságában.

Pirelli is on my mind…

Emberöltő óta nem volt a száguldó cirkusz gondolatvilágában a kerék, az abroncs, és a keverék szavak egyvelege ennyire előkelő helyen. A Pirellinek sikerült idénre olyan módosításokat végrehajtania a lágy, közepes és kemény keverékű gumijain, hogy ez a csapatokat hazavágta. Versenyeken át nem értették a csapatok, hogyan működnek ezek a keverékek, meleg, hideg, nagy nedvességtartalom, kis nedvességtartalom, hirtelen lehűlő, hirtelen felmelegedő körülmények között. Fél percek kerültek elő és vesztek el néhány kör alatt, első tízen kívülről induló pilóták rendszeresen küzdötték fel magukat az élre. Talán mostanra elkezdték a csapatok is megérteni, hogyan viselkednek ezek a gumik, ezért a szezon második felében talán már mégis okosabb taktikázással lehet egy versenyt előkészíteni. De még mindig a cseréljünk többet és menjünk gyorsabban elv lehet a nyerő. Idén már nagyon sokan járultak pórul, akik spórolták, óvták a gumikat, aztán sorozatban vesztettek helyeket a pályán, egy-két kör leforgása alatt.

És a levelibéka…

Kívánunk minél vegyesebb körülményeket. Csavarnak a helyzeten, izgalmasabb fordulatokat hoznak. És ez végső soron szerintünk a nézőknek igencsak kedvez. Maradt még 11 futam.


Tags: , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.