És akkor szabályos volt Vettel? És Hamilton?

Nem maradt annyiban a dolog, továbbra is osztja-szorozza a Red Bull és a McLaren stábja, hogy Hamilton esete Vettel-el szabályos volt-e, és hogy Vettelt jogosan büntették-e meg Button szabálytalan előzése miatt. De emellett szakértői vélemények is megjelentek, ezekből mazsolázunk.

Elöször is, itt a vitatott előzés:

Hamilton: Vettel gyerekes

A brit pilóta szerint Vettel neki szánt „stupid” kategorizálása egyszerűen ennek gyerekességéről szól. Ő egyszerűen csak versenyzett, és megpróbált a lehető legjobban szórakozni saját századik Formula 1 versenyén. A kritikusok viszont azt dörgölik az orra alá, hogy ha nagyon jól szórakozott volna, nem jelentette volna be csapatának rádión már a harmadik körben, hogy „vissza kellene vonulni a pályáról”.

Bármi is volt Hamilton lelkivilága a verseny során, szerintünk – akaratlanul is – a második helyet hozta össze csapattársának.

Ebben a balhéban Vettel egyik beszólását szeretjük nagyon: „ha nagyon versenyezni akart, akkor kicsit félreállhatott volna, kereshetett volna magának egy autómentes szakaszt és ott nyomhatta volna”. Vettel mögött nyomta, aztán megelőzte, aztán előtte nyomta. És ezzel szerintünk döntően hozzájárult ahhoz, hogy Button a második kerékcseréknél megelőzze a német világbajnokot.

Martin Brundle magyarázata

Nekünk legjobban Martin Brundle volt F1-pilóta, jelenleg SkySports szakkomentátor érvelése tetszik. Brundle szerint az F1-nek példát kell mutatnia az ilyen esetek kezelésében. Az tény, hogy ezer és ezer előzés van a motorsportokban, és a kifutórészeken aszfalttal helyettesített homok eltűnése egyre inkább lehetőséget ad a pálya ideiglenes elhagyására bizonyos pályaszakaszon. Mivel a vélemény olyan, mint az ember orra, mindenkinek van egy belőle, a Vettel-Button esetről is számos iromány látott napvilágot, a büntetést mellett vagy ellen érvelve. Brundle szerint Vettel tulajdonképpen azzal szerzett előnyt, hogy mivel a kanyarból ívesen jött ki, ezáltal a gyakorlatban hamarabb állhatott rá a gázpedálra, és ezáltal szerzett szabálytalan versenyelőnyt. Ennek kontextusában Vettel büntetése helyénvaló. Az is valószínű viszont, hogy ha Vettel visszaadta volna helyét Buttonnak, az utolsó másfél körben még simán megelőzhettet volna a britet, ugyanis annak elmondása szerint a McLaren hátsó kerekei messze túlkopottak voltak.

Itt az eredeti cikk a témáról

Ami Hamilton lekörözött státusból végrehajtott Vettel-előzése volt, Brundle szerint az helyénvaló volt. A szabály egy betűje sem mondja, hogy egy lekörözött autó nem szerezheti vissza körét, ha gyorsabb, mint az élen haladók.

Azt viszont nem értjük, és bevalljuk, még nem ismerjük a szabályzatot ehhez, hogy Fernando Alonso leggyorsabb körét miért nem vették el az időmérő edzésen, amikor élőben, visszajátszáson egyaránt látszott, hogy esze ágában sem volt az utolsó kanyart a pályacsíkon belül bevennie, hanem, az esős idő diktálta körülmények között a számára gyrosabb, nagyobb körívet vette be, viszont eközben teljesen elhagyta a pályát. Ezt akkor is leírtuk ide, de az esetet még csak nem is vizsgálták.

A Red Bullnak nem jön jól ez a balhézás, miután vasárnap délelőtt azért voltak a figyelemben középpontjában, mert a Nemzetközi Automobil Szövetség feljelentette a csapatot a versenybíráknál, mivel úgy vélte, a csapat szabálytalanul játszadozik az autó nyomatékával közepes szintű motorfordulatnál.

Úgyhogy mi még bújjuk kicsit a szabályzatot.

Alonso

Nem kell semmit nyilatkoznia, 34 ponttal vezet, magabiztos, egy pillanatig sem volt igazi előzési lehetősége a verseny során sem Vettelnek se Buttonnak. Neki igazán jól jön ez a balhé, mert ő nyugisan készülhet a Magyar Nagydíjra.

Végül idézünk egy szerintünk vicces kommentet egy olvasó részéről, eredetiben és fordításban:

„Radio Transcript: McLaren: “Lewis do not hold up Jenson, I repeat do not hold up Jenson, let him through” Lewis “Fudge that… I’m unlapping myself” Vettel “W.T.Fudge, where did Button come from? Hold its Hamilton… Hamilton???” Alsonso “Tell Lewis, Love the overtake; he can be my No2 anytime – LOL” Later…Lewis “Sod this for a game of cards, I’m retiring my work is done :-)

Rádiós átirat: McLaren: „Lewis, NE tartsd fel Jensont, ismétlem, ne tartsd fel Jensont, engedd el őt”. Lewis: „Mi a fülemüle… Visszaszerzem a köröm.” Vettel: „Mi a fülemüle, honnan jelent meg Button? Hoppá, ez Hamilton… Hamilton???” Alonso: „szójatok Lewisnak, hogy nagyon faszát előzött, bármikor jöhet másodpilótának mellém… LOL” … később… Lewis: „válthatunk egy kör kártyázásra, visszavonulok, itt már elvégzetem, amit kellJ”


Tags: , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.