A Red Bull szabályosságának határa a csapat ötletességének bizonyítéka

Ezen a héten is a Red Bull volt a figyelem középpontjában. A technikai jellegű sztori még Hockenheimban robbant ki, amikor a verseny reggelén Jo Bauer FIA-technikai szakértő feljelentette a Red Bull autóját a versenybíráknál, mert az szerinte trükközött az autó nyomatékával közepes fordulatszámú teljesítménynél.

A dolgot három órán át vizsgálták a bírák, majd azt a döntést hozták, büntetés nélkül indulhat a Red Bull csapat a Német Nagydíjon, majd a FIA technikai tanácsa hétfőn tárgyalta részletesebben az ügyet.

A figyelem némileg elterelődött erről a kérdésről, ugyanis a verseny egyéb csámcsognivalót is szolgált, aminek a McLaren mellett szintén a Red Bull volt a főszereplője. Végül aztán a Magyar Nagydíj előtti szerdán technikai szabályváltás történt, ami a Red Bull által alkalmazott technikai újítást betiltotta.

Mark Hughes SkySports szakkommentátor szerint a Red Bull újítása éppen arról szólt, hogy a csapat betartotta a versenyszabályzat szövegét, legfennebb ennek szellemével mondott ellent. Büntetést pedig csak szövegszerű szabályzatsértésre lehet adni. Az egész kérdés a körül forgott, hogy amikor a pilóta megnyomja a gázpedált, akkor ez mint vezérlőelem azt eredményezi-e, hogy a motor egyenes arányban növel teljesítményt, vagy sem. A Red Bull újítása abban állt, hogy mondjuk egy gyorsabb kanyarban a pilóta akár ha teljesen is lenyomta a gázpedált, ez nem jelentette azt, hogy a motor ugyanilyen intenzitással válaszolt, hanem a motorvezérlés valamennyit visszafogott ebből a parancsból az “engine map” révén, ezáltal pedig a Red Bull autók leszorítóereje nőtt, vagyis a kanyarsebesség nőtt. Mark Hughes szerint mikor ezt a kérdést vizsgáljuk, akkor figyelembe kell azt is venni, hogy a motort három dolog vezérli, a gázpedál, a gyújtás és a keverékadagolás. Ezekből az első gázpedál parancsán változtatott a másik két tényező.

A szabályzat azt mondta eddig csak ki, hogy nem csökkenhet a motor teljesítménye, ha a gázpedál nyomva van, azt viszont nem, hogy a teljesítmény mondjuk lineárissá válik, vagy arányosan kisebb mértékben nő.

A Red Bull az utóbbi időben többször is a szabályosság határával játszadozott. Viszont Hughes szerint ez azért történhetett meg, mert a Red Bull csapat berkeiben születik meg a legtöbb innovatív ötlet, ezeket ki is próbálják, és közben megpróbálják betartani a szabályzatot is. Viszont emiatt időnként megtörténhet az is, hogy a szabályzók éppen ezek az újítások révén jönnek rá, hogy melyek a hibák és kiskapuk a szabályzatban, és így kénytelenek menet közben fejleszteni a szabályzaton is.

A Red Bull a Magyar Nagydíjon a hockenheimi újítások nélkül kell versenyezzen, viszont a Red Bull pilótái szerint ez semmiben nem befolyásolja hétvégi teljesítményüket.

 


Tags: , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.