MONACÓI ELŐZETES: jöjjön az év legpatinásabb futama

Egyes vélemények szerint Szingapúr azért látványosabb, mindenesetre a Monacói Nagydíj a szezon futamai között még mindig a legnagyobb népszerűségnek örvend.

1929 óta rendeznek itt futamot, a nagydíj az 1950-ben szervezett első F1 világbajnokságnak már része volt, azóta is minden évben futamot rendeznek a hercegségben.

Az idei évben talán még nagyobb figyelem ötvözi a nagydíjat, hiszen öt olyan futam után kerül sor itt a hatodikra, amelyen öt különböző pilóta öt különböző csapattól nyert futamot. A mai, hatodik érdekessége pedig az, hogy az első négy rajtkockán három olyan pilóta szerepel, akik idén még nem nyertek, Mark Webber, Lewis Hamilton és Roman Grosjean egyaránt az első sikerért harcolnak.

TAVALY

Sebastian Vettelnek úgy sikerült tavaly nyernie, hogy az utolsó körökben erős nyomás alatt volt Fernando Alonso és Jenson Button részéről, ráadásul a brit pilóta sokkal újabb szett gumival körözött, míg a német gumijai már 50 kör fölött jártak. Azt nem fogjuk megtudni, mi lett volna élesben, mindenesetre néhány körrel a leintés előtt Vitaly Petrov olyannyira falnak vitte Renault-ját, hogy el is ájult, ezért piros zászlót lengettek a pályán, a versenyt pedig bő percekkel később indították újra. Aminek az is következménye volt, hogy a rajtfelálláskor Vettel kerekeit a csapat lecserélhette, így a német már nem vesztette el elsőségét.

TIPPÜNK

Monacóban nyerni a legnagyobb esélye messze az első rajtkockából induló Mark Webbernek van. A statisztikák bizonyítják ezt. Az utóbbi években mindössze 2008-ban nem nyert az első kockából induló versenyző, akkor Hamilton megverte Massát. Úgyhogy ezt mindenképpen figyelembe kell vegyük, bármit is tippelnénk. Szerintünk Grosjean a versenyben is erős lesz, amennyiben nem hibázik, a dobogós hely biztosított lehet számára. Külön figyelünk majd a két Mercedesre és két Ferrarira. Schumacher esetében el tudjuk képzelni azt, hogy balesetezni fog, mivel akkor motivációja van most nyerni, hogy garantáltan előzéseket próbál majd végrehajtani, ezt pedig az előtte levők nem akarják majd hagyni. Győzelemre esélyes pilótának Webbert és Rosberget látjuk. Hamilton, Grosjean és Alonsopedig erős dobogós végzősök lehetnek. Vettel, Button és Raikkönen küszködni fognak.

Számítsunk hosszú versenyre, Monte Carloban már többször előfordult, hogy egy versenyt azért kellett leinteni, mert a két órás időhatárt túllépték a versenyzők. Ha száraz marad a pálya, akkor is jó egy és háromnegyed órás futamra számítsunk.

DRS zóna

Csak egy van belőle a rajtcél-egyenesben, viszont a tavalyi tapasztalatok alapján ezzel együtt igen nehéz előzni. A legjobb előzési pont az alagút utáni lejtős féktávon van, viszont egyben ez is az egyik legveszélyesebb pont a pályán, 1994-ben Carl Wendlinger például kómába esett egy kemény balesetet követően, igaz, akkor a bukótér még sokkal kisebb volt.

ESŐ

A tévécsatornák folyamatosan szárazat mondtak tegnap a mai futamra, az időjárás-előrejelzések azonban nem. Mostani állás szerint 3 óra küröl eső érkezik, 4 óra körül pedig az idő is hűlésnek indul, alig 19 fok lesz majd. Amennyiben esni fog, minden borulhat, hiszen az incidensek száma elengedhetetlenül nőni fog.

GROSJEAN-NAK DRUKKOLUNK: nyerjen a hatodik csapat is

A hatodi pilóta-hatodik csapat-hatodik futam elv kedvéért mi ma Roman Grosjean-nak drukkolunk.


Tags: , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.