Mark Webber győzött Angliában és végképp letette jelöltségét a VB-címre

Mark Webber megnyerte a Brit Nagydíjat, miután az egész verseny idején Fernando Alonsoval kellett versenyeznie ezért. Végül a stabil vezetési stílus mellett a gumiválasztás is döntött. Ezzel Mark Webber megerősítette második helyét a bajnokságban, és 13 pontra csökkentette elmaradását ugyanazzal a Fernando Alonsóval szemben.

Mindenek előtt fontos azt tisztázni, hogy majdnem senki nem számított teljesen száraz versenyte a pénteki és szombati rég látott esőmennyiség után. Az előrejelzések is sok esélyt adtak a nedves körülmélnyeknek, így mindenki másképp tervezett. A Sky Sports tudósítói szerint Alonso és a Ferrari azért választott úgy, hogy kemény keveréken induljon (Hamiltont és Alonsót leszámítva mások lágy keveréken indultak), mert arra számítottak, később esni fog. Nem esett, ezért a két kiállásos versenyen Alonso a végén kellett lágy keverékkel autózzon, amikor is Webber már keményen hajthatott. És mint kiderült, Nagy-Britanniában a kemény működött jól.

A rajtnál Alonso és Webber a szó szoros értelmében szinte keresztezték egymást, végül megoldották ütközés nélkül. Ezt követően kettejük versenyében Alonso többnyire 4-7 másodperccel előrébb volt, de az utolsó csere után az előny csökkenni kezdett, majd Webber a 48. körben DRS-zónában le tudta előzni Alonsót. Nehezebb volt, mint ahogy itt írjuk, de a végén várható.

Az első körökben Schumacher még tartani tudta 3. helyét, de előbb-utóbb Massa meg tudta őt előzni. Sebastian Vettel ötödikként körözött. Volt egy kulcspillanat, az élő közvetítésben is jeleztük. A harmadik kanyarban Raikkönen nagyon közel állt ahhoz, hogy megelőzze Vettelt, de nem sikerült. Úgy gondoljuk, a sikeres előzés Raikkönnennek dobogós helyezést is jelenthetett volna. Végül nem történt meg. Vettel és a Red Bull akkor oldották meg maguknak a pódiumot, mikor az első kerékcsere-sorozatban elsőként léptek. Ez azt jelentette, hogy Vettelnek új kerekeken két gyors körre volt lehetősége. Schumachert is, Massát is így előzte le. Mint azt a német pilóta is bevallotta, a taktika bevált a harmadik hely megszerzésében, de egyben azt is jelentette, hogy az első kettőtől el lehetett búcsúzni. Ugyanis mikor korábban állsz ki néhány körrel, ez a gumicsere-taktikádat egész versenyre torzítja. Ez is látszott a verseny végéig: Vettel nem tudott labdába rúgni, a végén csak 1,7 másodpercre volt Alonso mögött, de hát ennyi dönt a helyekről.

A rajtnál egy apró incidens volt még, de ez szintén nagyon sokat jelentett a versenyben. A második Lotus, Grosjean első szárnya kivágta di Resta jobb hátsó gumiját. di Resta kiesett, Grosjean a második körben kellett szárnyat cseréljen. Grosjean végül két kiállással fejezte be a versenyt, de utolsóról sikerült hatodikra visszajöjjön. Ha nem lett volna ez az incidens, Grosjean számára is akár egy dobogó is elképzelhető lett volna.

A harmadik és negyedik hely története tehát az első bokszcserénél dőlt el, Vettel már nem vesztette el ezt a helyet. Említésre méltó viszont Felipe Massa szereplése, aki idén először igazán versenyképes volt, végig versenyzett, nem a panaszok, nem a gyenge teljesítményt láttuk a braziltól. Talán a Ferrari most először gondolhatja úgy, hogy az egész csapat jól kezd működni.

Pastor Maldonado Silverstone-ban bebizonyította, hogy vagy végleg változtat viselkedésmódján, vagy nincs mit keresnie az F1-ben. Ezáttal Sergio Perez esett áldozatául. Mindketten egyszerre cseréltek gumit, majd Perez megpróbált előzni, Maldonado pedig egy az egyben kiütötte a pályáról a mexikóit. Perez kommentje csak ennyi volt: “Maldonado is a stupid pilot”. Értitek.

Michael Schumacher a kezdeti jó rajtot követően nem tudta a tempót tartani a legjobbakkal, fokozatosan vesztett helyeket, aztán a verseny végére kicsit összeszedte magát, és az út leelőző Hamiltont visszaelőzte, ezzel hetedik helyen végzett. Ennél több nem is igazán történt vele a versenyben. Még ennél is kevesebb csapattársával, Nico Rosberggel, aki egyszerűen nem volt látható a tévéképernyőkön, végül egy szégyenletes 15. helyen végzett.

Pontot szerzett még Bruno Senna, aki nem volt kiemelkedően gyors pilóta, de kiszámítható és konstans, végül kilencedik helyen végzett. Button pedig összes küszködésével együtt szerzett egy pontot, ami gyenge vígasz, de legalább a rajthoz képest sikerült előrébb végeznie, ugyanis 17. helyről indult.

A McLarennél szintén próbáltak alternatív gumitaktikát összehozni, ezért Hamiltont kemény keveréken indították. Sajnos nem vált be, de a McLarennél sebességprobléma is volt. Hamilton később állt ki először, mint a pilóták zöme, ezért egy adott pillanatban első helyen is volt, ekkor Alonso előzte le, aki már túl volt az első kiálláson. A McLarennél a lágy keveréket másodiknak tették fel, viszont ez meglepően keveset bírta. Hamiltonnak korán kellett harmadszor kiállnia, a verseny utolsó részében pedig abszolút nem volt versenyképes.

Apró részlet: miután a McLarennél sorozatosan gond volt előző versenyeken a kerékcserékkel, most a McLaren legjobb cseréje elképesztő 2,6 másodperc volt, a második legjobb is az övéké, 2,8-cal. Tehát ezt a gondot – űgy tűnik – megoldották.

Kristályosodni látszik a helyzet az idei zavaros Formula 1 szezonban. Fernando Alonso továbbra is az élen van 129 ponttal, azonban Mark Webber 13 pontra csökkentette elmaradását. Kulcsfontosságú lehet a nyári szünet előtti két futamban, majd utána a következő kettőben, hogy a Red Bullon belüli kisebb versengésből Webber jobban tud-e kijönni. Alonso ugyanis talán a legesélyesebb az idei győzelemre, ennek meggátolására pedig a Red Bull talán egy pilótára kellene az utolsó 7-8 futamon építenie. El kell tehát dönteni, ki legyen ez.

A csapatösszetettben a Red Bull dominánsan vezet, a 200 pontot is meghaladta. Sikerük kulcsa, hogy mindkét pilótájuk sok pontot szerez, idén pedig ez tűnik döntőnek. A Lotus-Renault továbbra is harmadik, de Nagy-Britanniában úgy előzte meg a McLarent, hogy közben a Ferrari mellette húzott el.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.