Fernando Alonso első helye újabb érv a VB-címhez. Időmérő elemzés

Hockenheim produkálta azt a szabadedzést, amelyen a legtöbb pilótának mind a négy rendelkezésre álló gumikeverék-típust használnia kellett. Szárazon indult a szabadedzés, de ezt követően csak romlottak a körülmények annyira, hogy az időmérő edzés utolsó szakaszában már a benn maradt tíz versenyző extrém esős körülmények között versenyzett az első rajtsorokért.

Fernando Alonso bebizonyította: Silverstone-ban nem véletlenül nyert szintén nedves edzésben, hanem a Ferrari szárazon is, esőben is erős. Az utolsó pillanatokban, akárcsak Nagy-Britanniában, ismét a Ferrari spanyol világbajnoka és a Red Bull Renault-ok harcoltak a pole pozícióért, végül a ferraris kerekedett felül. Úgy tűnik, az utolsó etapban a Ferrari zseniális taktikai húzása az volt (ez a tévében nem látszott), hogy a 10 perces szakasz felénél kihozták a spanyolt és új friss nedves keveréken küldték vissza a pályára. Végül Alonso úgy nyert időmérőt, hogy ehhez a második legjobb körideje is elég volt. Csakazértis futott egy kört a végén.

A Q1 teljesen száraz volt, és a menő pilótáknál nagyon látszott az, mindent megtesznek azért, spóroljanak egy szett lágy keverékű gumit, ami a későbbiekben még számíthat. Grosjean, Raikkönen, Hamilton, Button, Rosberg és Schumacher voltak azok, akiknek sikerült is. Érdekes volt viszont, hogy Sxhumacher esetében 55 ezreden múlt, hogy nem esett ki még az első etapban. Végül Vergne járt pórul a szokásos másik hat gyenge pilóta mellett. És mekkora szerencséje volt Schumachernek, hiszen ami ezután történt, a pillanatot kulcsfontosságúvá tette. További érdekesség volt, hogy az első és tizenhetedik pilóta között kevesebb, mint egy másodperc különbség volt.

Az időmérő alakulásával aztán hamar kiderült, a szombati nap szempontjából teljesen mindegy, kinek milyen friss keverékei maradtak, mert megeredt az eső, és aztán az edzés végéig meg sem állt Úgyhogy ezek a pilóták legfennebb a vasárnapi száraz versenyben rendelkeznek majd frissebb gumikkal

A Q2 kicsit lottó volt. Az eső egyre erősebben esett, ezért a pilóták először átmeneti keveréken, majd később már csak nedves keverékű gumikon körözhettek. Akik hamarabb kimentek, többet köröztek, jó időket futottak, ezzel pedig meg is oldották továbbjutásukat a Q3-ba. A Q2 második felében többen is azért tettek fel nedves keveréket, hogy utolsókat teszteljenek a Q3-ra, ugyanis látható volt, az utolsó 10 perc inkább lesz vízilabdázás, mint erődemonstráció. Grosjean, Senna, a Sauberek, és Ricciciardo, Massa és Rosberg viszont ebből már kimaradtak.

Aztán az utolsó tíz perc azért is izgalmassá vált, mert az eső alább hagyott, a pályán pedig a vízmennyiség csökkenni kezdett (száradásról nem lehetett beszélni). Az elején Schumacher, Vettel bizonyultak a legjobbaknak, a különbségek viszont másodpercekben voltak mérhetők. Itt mutatkozott meg valójában, mennyire fontos volt Schumachernek, hogy továbbjusson az első etapban. Fernando Alonso az első öt percben sehol nem volt, de aztán hirtelen megjelentek a ferraris kiváló idői. Néhány percen át Ferrari-RedBull harc volt, amibe nemcsak a mostani világbajnok-Vettel, hanem Mark Webber is beleszólt. A harmadik etap közepetáján még a két Force India is a második sorban volt, viszont fokozatosan a végén teret vesztettek. Végül a köridők lefele hozásában Alonso kerekedett felül, Vettel második, Webber pedig harmadik helyen végzett. Schumacher, aki a Red Bullokhoz hasonlóan nem cserélt gumit a Q3  tíz perce alatt, végül elvesztette a momentumot, és csak negyedik helyre hozta be Mercedesét, de ez így is kiemelkedő teljesítmény az otthoni nézőközönség előtt.

A McLaren az első két etap legerősebb csapatának mutatkozott, azonban a vizes pályán már nem tudták felmelegíteni gumijaikat, bár Button is megpróbálkozott egy szett gumicserével, de túl későn tette ezt.

Alonso és a Ferrari viszont zseniális taktikai érzékkel nyerték meg a szombati napot. Az már csak plusz érdekesség, hogy Alonso a Q3 előtt nem akart versenyezni, úgy gondolta, túl sok a víz a pályán. Az a döntés, hogy a Q3 közepén kihozzák a spanyolt és új szett nedves szett gumival öltöztessék fel a Ferrarit, a győztes húzásnak bizonyult.

A Lotusok sehol nem voltak szombaton. Az egyedüli felcsillanás a Q1-ben volt, ahol Raikkönen annyit bebizonyított, vasárnap a keményebbik keverékű gumin a Lotus nagyon gyors lesz. Viszont ugyanaz a helyzettel kell a finn megküzdjön: 10. helyről indulva kell felverekedje magát. Ez pedig idén eddig sohasem volt egy győzelemhez elég.

Jenson Button csapattársa előtt végzett. Ez talán arra elég lesz, hogy a brit megnyugodjon, és a fekete széria után egy viszonylag jó hétévégt zárjon Németországban. Az biztos, ha száraz lesz vasárnap a futam, a McLarenek a 6-7 rajtpozíciókról komoly kihívói lesznek az élen levő Ferrarinak és Red Bullnak. Ami Mark Webbert illeti, az öt helyes rajtbüntetés miatt csak 8. helyről indul, ami éppen a két McLaren mögött van.

Hülkenberg és Maldonado a két kellemes meglepetés a harmadik sorban. Büntetések után végül Hülkenberg második, Maldonado pedig harmadik sorból indulhat vasárnap. Reméljük, a venezuelai nem sepri ki a fél mezőnyt az első kanyarban.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.