Alonso eltávolodása vagy a Mclaren feltámadása? Német Nagydíj előzetes

Ezt a két forgatókönyvet látjuk a mai napra elképzelhetőnek. A McLaren tegnapi végső eredményét nem tekintjük teljesen relevánsnak a mai verseny végkimenetele szempontjából. A McLaren szabadedzéseken és időmérő edzésen is mindvégig a legerősebb csapat volt, amikor száraz vagy átmeneti keverékű gumikon kellett autózni.

Ami a Red Bullokat illeti, nem jósolunk nekik egy futamgyőzelmet, jó esetben lehet arról szó, hogy Vettel dobogós helyen végez. Mark Webber esetében a nyolcadik rajtpozíció mindent eldönt. Mivel mindkét McLaren előtte indul, nem látjuk, az ausztrál hogy kerülhetne eléjük a futamon. ÉS ha Alonsót is odatesszük, akkor úszott is a pódium.

Ismét az érdekes kategóriában látjuk Kimi Raikkönent, akinek mindhárom szett lágy gumija teljesen újan áll rendelkezésére. Raikkönen a Q1-et tegnap a közepes keverékű gumikon nyerte meg, nem is kellett lágy keveréken. Viszont a Lotus ismét ugyanabban a helyzetben van: nem indulhat elölről és nem tudja megmutatni, mennyire erős tud lenni a Lotus úgy, hogy szabad pálya van előtte.

A középmezőnyből egyértelműen a Force India Mercedes csapatot látjuk a legesélyesebbnek komoly pontszerzésre. A Force India számunkra a kellemes középszezonos meglepetés. A szezonjuk eleje nagyon rossz volt, viszont az utóbbi időben több futamon is mindkét pilótájukkal jelen voltak a pontszerző helyeken, és inkább egy-egy taktikai döntés, balesett fosztotta meg őket pontoktól. Viszont Valenciában például mind Hülkenberg, mind di Resta kiválóan teljesítettek.

A vasárnapi időjárás-előrejelzés szerint egy száraz Német Nagydíjat láthatunk, vagyis a McLaren igen komoly eséllyel mindkét pilótáját akár a pódiumra is felhozhatja, sőt, elképzelhető egy futamgyőzelem is. De hát a futamgyőzelem most már kivétel nélkül Fernando Alonsóról is szól, a spanyol bebizonyította, hogy a Ferrari szárazon, nedvesen, átmeneti körülmények között egyaránt jól megy.

A rajtnál kulcsfontosságú lesz a McLarenek számára, hogy Maldonadótól és Hülkenbergtől minél hamarabb megszabaduljanak. És hogy Hamilton átugorja Buttont is, szerintünk. És már előre félünk attól, mi lesz, mikor Hamilton majd megpróbálja megelőzni Maldonadót.

A hockenheimi pálya erősen koptatja a gumikat. Száraz verseny esetében a gumikopás ismét téma lehet. Ilyen szempontból talán fontos részlet, hogy Hamiltob, Button, Grosjean, Raikkönen, Schumacher és Rosberg három friss szett lágy gumival rendelkezik, mindenki más csak kettővel. Ez a helyzet még szombaton a Q1-ben állt elő, ugyanis ez volt az egyedüli etap, amikor a pilóták száraz keverékeket használtak.

A verseny 67 körös, a pálya 4,574 kimométer hosszú, a körrekord még a Kimi Raikkönené 2004-ből, amikor sikerült 1.13,780-as időt futnia.

A DRS zóna nagyon hosszú, szombaton Lewis Hamilton máris annak örült, milyen jókat fog a zónában előzni. A DRS végén ráadásul hajtűkanyar van, ami brutális fékezésekre ad majd lehetőséget.

Összességében úgy gondoljuk, izgalmas versenyt láthatunk, hűvös körülmények között. Külön érdekesség még, hogy Lewis Hamilton ma futja 100. nagydíját, ami talán plusz motivációt ad a győzelemre.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.