Hamilton rajt-cél győzelmét és a McLaren-Lotus csapatpáros erősödését hozta az idei Magyar Nagydíj

Hogy ki megy igazán nyugodtan a nyári öthetes F1 nyári szünetre? Hamilton, a Lotus és Fernando Alonso úgy gondolhatják, így képzelték el egy-két héttel ezelőtt a budapesti vasárnap estéjüket.

Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a 27. Magyar Nagydíjon. A brit pilóta mindvégig hibátlan, kiegyensúlyozatlan vezetési stílust mutatott fel, és gyakorlatilag egy pillanatig sem vesztette el a verseny fölötti uralmát.

Viszont nem volt azért ennyire könnyű a kérdés. A rajtot követően, mint ahogy az várható volt, Hamilton és Grosjean voltak azok, akik a legjobb versenytempót mutatták fel, és lassan több mint öt másodperces előnyt halmoztak fel mindenki mással szemben.

Visszatérve a rajtra: mindenekelőtt kettő volt belőle, mivel az első indulást Charlie Whiting versenyigazgató lefújta, mivel Michael Schumacher lefulasztotta Mercedesét a rajtkockán. Ezért második felvezető kör után indulhatott el a mezőny az így egy körrel csökkentett versenyben. A rajtnál taktikailag fontosnak bizonyult Jenson Button előrelépése a harmadik helyre, aki azután tudta Sebastian Vettelt megelőzni a 2-3. kanyarpárosban, hogy a német a maga módján sikertelenül próbálkozott Grosjean megelőzésével, majd teret vesztve védtelen maradt a brit világbajnok előtt. Szintén remekül rajtolt Bruno Senna, aki azrán hetedik helyen végzett, több pilótát is átugrott a rajntnál, de valahogy nem vette észre az éppen 11. helyről érkező Mark Webbert. Utólag talán még fontosnak bizonyult Alonso előzése, aki át tudta ugrani Raikkönent, és ezzel a verseny első felére elrontotta a finn terveit.

Kommentátorok, szakértők két kiállásos versenytaktikára tippeltek, viszont sok aggodalom hangzott el azzal kapcsolatosan, hogy talán a gumik a végén nem fogják bírni. Mindenesetre az első kerékcserékre a 16-20. körök magasságában került sor. Button cserélt leghamarabb, majd a többiek is követték. Akkor még nem tűnt olyan érdekesnek, hogy Kimi Raikkönen az utolsók között volt. A sorrend helyreállt, egy apró változással: Raikkönnenéknek sikerült néhány tiszta kört megtenni Alonso cseréje után, így a finn cseréjénél sikerült őt a spanyol tabellavezető elé visszahozni. Amúgy továbbra is Hamilton vezetett, alig 2-3 másodperces előnnyel Grosjean előtt, ez a rés időnként 1 másodperc alá is lecsökkent. Sebastian Vettel egyre erősebben kezdte támadni Buttont, ami a magyar pálya ismeretében inkább a szoros követést jelenti, mint a valódi támadást.

Arra, hogy a gumikérdés még fontos tényező lehet, akkor derült fény, mikor a McLaren rádiózásaiban a Plan A, Plan B szavak egyre gyakrabban elhangzottak. Jenson Buttonnál csak Mark Webber cserélt korábban, és mindkettőjük esetében tiszta volt, két cserével nem úszhatják meg a versenyt.

De aztán amikor Vettel is cserélt a 37. körben, majd a 40. körben Hamilton is kiállt, felmerült a nagyon komoly kérdés, kibírja-e egy szett gumi a 30-33 körös távot. És aztán történt még egy érdekes dolog. Button 35. körös cseréje után az akkor még mindig ötödik helyen levő Kimi Raikkönen mindent feltekert az autóját, és kilenc körön keresztül leggyorsabb időket egymásra halmozva, Hamilton cseréje után pedig konjunkturálisan is átvéve a vezetést oda jutott, hogy a 44. kör végén cserélve úgy jött ki a pályára, hogy fej-fej mellett fékezett saját csapattársával, Grosjeannal. A Magyar Nagydíj legforróbb és mégis egyik legcivilizáltabb jelenete következett az első kanyarban, amelyből végül a tapasztalt Raikkönen került ki győztesként és ezzel… átvette a futam MÁSODIK HELYÉT. A Lotusnak sikerült felhoznia finn pilótáját Vettel, Button, Grosjean elé.

Jenson Button taktikája egyébként a második cserénél úszott el, amikor az egyébként konstansul jól vezető Bruno Senna mögé került vissza a pályára. Majd amikor Senna is kiállt egy második cserére, Alonso mögött ragadt szintén be. Ez adta meg a lehetőséget Vettelnek, hogy megelőzze a kiállások révén a brit pilótát.

Az utolsó 25 kör Raikkönen nagyon gyors felzárkózását jelentette, Hamiltonnal szembeni kölönbségre az 50. körre már két másodperc alá csökkent. A harmadik helyen maradt Grosjean mögött Vettel próbált valamit tenni, reménytelenül. Ezért döntött úgy a Red Bull, hogy 10 körrel a verseny vége előtt kihozza a német bajnokot egy utolsó szett friss lágy keverékű gumiért. A Red Bull nagyon jól számolt, Vettelt sikerült Alonso elé visszahozni, aki meg Buttont blokkolta. Vettel így helyet sem vesztett, és lehetősége volt ismét Grosjean után eredni. A körrekordok sorra dőltek, végül a célegyenesre sikerült a 19 másodperc hátrányból 1-et csinálni, de ennyit, vagyis előzésre már nem kerülhetett sor.

Az élen viszont Lewis Hamiltonn bebizonyította, mitől vált idénre az egyik legkimértebb versenyzővé. Utólag kiderült, csapata jobban izgult azért, hogy a brit gumijai nem bírják ki. Viszont Hamilton mindvégig kimérten, Raikkönnennek egy pillanatig sem esélyt adva az előzésre vitte végig a versenyt, és végül 1 másodperces előnnyel megnyerte a 27. Magyar Nagydíjat.

A Lotus pilótái mindketten dobogón végeztek és ha szükség volt még erre, még jobban bebizonyították, a Lotus nagyon erős vasárnap, megbízható, és ha a szombati időmérő eredményei is jók, akkor a futamon ez nagyon sok ponttá alakítható. A Magyar Nagydíj győztes csapatja taktikailag a Lotus, amely ezzel fel is kerül harmadik helyre összetettben, egy pontra a második McLarentől.

Sebastian Vettel végül negyedik helyen végzett, talán ők egy harmadik helyet gondoltak volna fairnek, de a németnek ma a konjunktúra sem volt megfelelő. Fernando Alonso ötödik helye a Ferrari e hétvégi teljesítményéhez képest eredmény, Buttont is, Webbert is maga mögött tudta tartani. Mi több, ezzel összetettben további 6 ponttal növelte előnyét, 40 pont már előnye még mindig ugyanaz a Mark Webber képest.

Ami Webbert illeti, a három kiállsá nem vált be, végül ugyanaz a Bruno Senna tartotta maga mögött, aki egy kiváló versenyt futott, a középmezőnyben a legjobbat, és adott alkalmakban sikerült nagy nevekkel versenyeznie.

A Mercedes (bár Rosberg egy pontot szerzett) inkább felejteni kell a hétvégén, és további lúzerek voltak a Force India, a Sauber Ferrari és a Toro Rosso Ferrari is. Egyszerűen sehol nem voltak ezek a csapatok. A gyenge csapatoknál az egyedüli meglepetés az, hogy Charles Pic ismét megverte csapattársát a pályán.

A Magyar Nagydíj ismét bebizonyította, hogy nem az előzések versenye. Taktika, bokszkiállás és intelligens gondolkodás hozott jó eredményeket idén is.

Pirelli forever

Ami a gumikeverékeket illeti, változtak a taktikák. A Lotus például azon nyert sokat, hogy mindkét pilóta viszonylag so kört tudtak megtenni lágy keveréken. SOFT-SOFT-MEDIUM taktikát választottak. Ezzel szemben Hamilton a SOFT-MEDIUM-MEDIUM-mal ment, Button pedig SOFT-MEDIUM-SOFT-MEDIUM taktikát választott, Vettel pedig SOFT-MEDIUM-MEDIUM-SOFT taktikával teljesítette a versenyt. Nagyon eltérő volt.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.