Jenson Button megnyeri a Belga Nagydíjat! Belga Nagydíj ÉLŐ volt

Köszönjük, hogy velünk voltatok ma. Hat nap múlva Monzából ismét élő időmérő edzés.

Button eredménye várható, Vettel felülteljesített, Raikkönen alul, Hülkenberg szintén különleges eredményt ért el, mint ahogy Massa is. Alonso vesztett előnyéből, a Red Bull viszont enyhén eltávolodott. Ismét az járt jól, aki két pilótával tudta befejezni a versenyt. Alonso, Hamilton és Grosjean nullázott.

FINISH: BUTTON 13,6 VETTEL 11,7 RAIKKÖNEN 2,5 HÜLKENBERG 2,0 MASSA 1,3 WEBBER 22,1 SCHUMACHER  5,4 VERGNE 4,1 RICCIARDO 0,8 DI RESTA

43. kör: “Kimi, kicsit meg kellene nyomd a végén.” “Adjatok teljes motorkapacitást akkor!”

43. kör: a távolsáok konszolidálódni látszanak. Talán már semmi nem változik.

41. kör: most mindenki körideje majdnem teljesen egyforma. Hülkenberg hozhatja be még Raikkönent, de annak sem adunk sok esélyt. 3 másodperc a különbség.

41. kör: már megint a Red Bull fogja a legtöbb pontot szerezni ma. Szerencsések is, és mindkét pilótájuk ügyesen helyezkedett. Vettel eredménye kivételes.

40. kör: most a köridők nagyon ellentmondóak. Vettel messze a leglassúbb az első hatban. 1.55,4, Button 1.54,2, Raikkönen 1.54,3.

39. kör: Button visszavett a tempóból. 13 másodperc előnye van. Hülkenberg 4. helye még mindig szenzációs. Massa ötödik, Webber hatodik. Massa teljesítménye is remek.

39. kör: Schumacher valahol elhagyta a 6-os sebességét.

38. kör: Button és Vettel köridői nem romlanak. Talán ez marad a végleges sorrend. Vergne megelőzi Bruno Sennát. Ricciardo is próbálkozik. Ez is pontokért zajlik.

38. kör: BUT 14,3 VET 14,4 RAI 3,7 HÜL 1,5 MAS 0,9 WEB 12,2 MSC 8,2 SEN 0,9 VER 0,8 RIC

37. kör: Schumacher most kezd igazán gyors köröket futni. Lássuk, utol tudja érni Massát, Webbert és Hülkenberget?

37. kör: Felipe Massa megelőzi Mark Webbert! Massa ötödik.

36. kör: Schumacher kiáll. Rossz jel Vettelnek és Buttonnak, de megint kételyeink vannak. Lehet, az első két helyezett mégis kibírja egy cserével. A következő 3-4 körben kiderül.

36. kör: szerintünk Schumacher, Webber és Button nem fogják kibírni egy kiállással.

35. kör: Raikkönen most rátaposott. Vettel mögött van 15,2 másodperccel. Hülkenberg is megelőzi Schumachert, de Schumacher a DRS-zónában visszaveszi a 4. helyet. Webber és Massa már mögöttük.

34. kör: Raikkönen zseni. Kivárta a DRS-érzékelő vonalat, utána az Eau Rouge előtt beszúrta magát Schumacher elé, és a DRS zónában is az ő hátsó szárnya nyílt.

33. kör: Raikkönen DRS-zónában sem tudja megelőzni Schumachert. Közben Karthikeyan kicsúszott, a brit kommentátorok szerint ez akár biztonsági autót is jelenthet még.

33. kör: és Schumacher visszaveszi a helyét a DRS-távon! Most Schumacher, Raikkönen, Hülkenberg és Webber egy másodpercen belül. Ez Vettelnek jó, aki második helyen van. Massa ism indjárt utoléri ezt a csapatot.

32. kör: Raikkönen brilliáns mozdulattal megelőzi Schumachert és visszaveszi a harmadik helyet. Buszmegálló-kanyar.

32. kör: Vettel 14,7 másodpercre Button mögött. Időik majdnem teljesen egyformák.

30. kör: legalább 5 olyan incidens van, aminek kivizsgálását a bírák elhalasztották a verseny utánra. Így holnap reggelre sem lesz végeredmény :)

29. kör: Webber most a leggyorsabb. 1.54.220.

29. kör: Webbert kicsit veszélyesen engedték ki, Massa éppen keresztbevágott előtte a bokszban. Meg is jelent az üzenet, a bírák elemzik a helyzetet. Kár így elrontani Webber versenyét. Új szopókás embere van a Red Bullnak ezen a hétvégén.

29. kör: Raikkönen Hülkenberg és Webber előtt maradt. Schumacher megint harmadik.

28. kör: Vettel körönként 1,2 másodpercet hoz be elmaradásából Raikkönennel szemben. Raikkönen ki fog állni hamarosan… és íme.

27. kör: Webber, Hülkenberg, Massa kiállnak. Megint borul a sorrend.

27. kör: Raikkönennek óvnia kell egy ideig a KERS-akkuját. Úgy tűnik, Vettel és Webber és Button már nem állnak ki többször.

26. kör: összessségében a két Red Bull váratlanul jól viselkedik a versenyen. Az is igaz, sok ellenfelük még az első kanyarban kiesett, a középmezőnyösöket kell leginkább legyúrják.

24. kör: Vettel most a leggyorsabb. 1.54.357, 5 tizeddel jobb, mint Button. Vettel reálisan megpróbálhat ezen a versenyen második lenni.

24. kör: Schumacher autóján nem működik jól a kemény keverék, a másikon kellett volna maradjon. Ezen a szetten nem tudják a Marcedesek végigvinni a versenyt.

23. kör: Vettel a buszmegálló-kanyarban nagyon ügyesen varrja be magát mások mellé, és utána még ránt egy aprót a kormányán, hogy beijesszen ellenfelének.

22. kör: sorrend: BUT 8.5 RAI 4.2 HUL 1.7 WEB 4.1 MAS 0.5 VET 2.6 RIC 0.3 MSC 7.5 VER 1.6 DIR

22. kör: Raikkönen második helyen, 7,6 másodperc hátránya van. De Button 9 tizeddel jobb most körönként.

21. kör: Vettel kiállt. Kibírja egy cserével? És Schumacher elé vissza tud jönni? Igen, sőt Vergne köztük van.

20. kör: Button cserél, mégis első helyen marad. Lehet, máris szabad az út a győzelem előtt. Button cseréje 2,6 másodperc volt. Még messze vannak a német hétvégén összehozott 2,31-tól :)

19. kör: Webber most a leggyorsabb. 1.55.671, a Red Bull most nagyon jól viselkedik. Vettel második, nem állt még ki.

18. kör: Schumacher keresytbevág Vettel előtt, hogy kiálljon a bokszba. Mekkora füstölgés, Vettelt jól megszívatta, de megúszták baleset nélkül mindketten :) Ebből youtube videó lesz :)

18. kör: Schumacher idői kezdenek romlani. De Button ezt a versenyt egy kiállással megoldhatja.

18. kör: nem tudjuk eldönteni, ki hányszor akar kiállni. Az tény, a gumitaktikák eltérnek.

16. kör: Vettel most fél másodperccel gyorsabb mint Button. Elmaradása 16,8 másodperc, de harmadik helyen van.

15. kör: Button előnye 12 másodperc.  Sem ő , sem Schumacher nem álltak ki. Vettel sem, Senna sem, Rosberg sem. Raikkönen ötödik helyen a legjobb pilóta, aki egyszer már cserélt.

15. kör: Raikkönen Rosberg mögött 3 másodpercet vesztett, egy kör alatt.

14. kör: Raikkönen kivárja a DRS zónát. Hülkenberg utoléri őt. Vettel közben leelőzi Vergne-t. Raikkönen előz, lenyomja Rosberget a DRS-zónában.

13. kör: Raikkönen 1.55.872, leggyorsabb kör. Button 1.56.813. rosberg most kicsit feltartja Raikkönent, még nem cserélt gumit.

13. kör: Vettel végre megelőzi Sennát. Hülkenberg kiáll, Raikkönen megelőzi, Hülkenberg mögötte jön ki.

13. kör: Raikkönen a középső szektoron megint 9 tizedet hoz, jó biznisz ez neki, a második helyet visszaszerezheti a többiek bokszkiállása után.

12. kör: többen kiállnak: Riccierdo, Massa, Petrov.

12. kör: Button előnye 7 másodperc. Ha nem történik valami különös, itt nincs mit csinálnia a többieknek. Raikkönent rádión nyomja a csapat. Lássuk a szektoridőket. És íme, egy szektorban 1,5 másodpercet hozott Buttonon.

11. kör: Raikkönen és Webber cserélnek. Ennyi volt a puhább keveréknek. Kemény-kemény mindekttőnek.

11. kör: Vettel DRS-sel sem tudja Sennát leelőzni. Egyenesben a Williams hihetetlenül gyors.

11. kör, tyűűűű: Schumacher megelőzi Raikkönent. Harmadik!

10. kör: Vettel azért igazi világbajnok, hihetetlenül agresszíven próbál még több autót leelőzni. Még az élen járóknak is veszély lehet.

10. kör: Ricciardo megelőzi di Restát. Ötödik. di Resta mögött a 12. helyezett Rosbergig az autók sorban vonatoznak.

9. kör: Vettel megelőzi Webbert és most kilencedik.

9. kör: Ricciardo hatodik helyen nagyon ügyesen tartja a Toro Rossót versenyben. Vergne is hetedik. Raikkönen kezdi behozni Hülkenberget. Button körönként fél másodperccel húz el.

8. kör: a Red Bulloknak hiányzik a top sebesség. Nem tudják megelőzni Sennát.

8. kör: Button előnye 4,6 másodperc.

8. kör: ne feledjük, Hülkenberg a keményebb keveréken van. Vettel végre megelőzi Massát. Most tizedik.

7. kör: Schumacher versenytempója nagyon jó. 1 másodpercre van már csak Raikkönentől. Izomból gyúrja.

7. kör: DRS enabled. Jöhetnek az előzések.

6. kör: Schumacher megelőzi di Restát. Negyedik. Nana.

6. kör: a visszajátszáson látszik, hogy csóválja a fejét Charlie Whiting Maldonado idő előtti rajtolása miatt.

5. kör: Hülkenberg megelőzi Raikkönent! A német második helyen van.

5. kör: Vettel Massát próbálja legyúrni, de Kovalainen beleszól. Maldonado megint beleüti az orrát valakibe. Kiesett :)

5. kör: gogogo

4. kör: bárhogy számoljuk, most Raikkönen került nagyon kedvező helyzetben a VB-ben. A biztonsági autó a kör végén kiáll.

4. kör: még mindig biztonsági autó. A fiúk az első kanyarban sepregetnek.

3. kör: ez a baleset bizony Grosjean-ból indult ki. Nem hagyott elég helyet Hamiltonnak, onnan kezdve pedig mindenki csak mindenfele repült.

3. kör: BUT – RAI – HUL – DIR – MSC – RIC – VER – WEB – SEN – KOV – MAS – VET – ROS – KAR – PET – GLO – MAL – PIC – DLR – KOB.

RAJT: na mégis, Maldonadót is a tömegbaleset kapta el, csak Raikkönen és Button úszták meg az élen. A két Force India azért került oda fel, mert mindenki mást kiütöttek előlük. a két Red Bull szerencsésen megúszták. Vettel is közben kiállt a bokszba.

1. kör: nem igazán tudjuk, mi lett a Sauberekkel és Maldonadoval a rajtnál.

RAJT: Perez is kiesett. Kobayashi 19. Maldonado 20, de úgy tűnik, nem maradt az első kanyarban, folytatja.

RAJT: Hülkenberg és di Resta harmadik és negyedik helyre került fel! Schumacher ötödik, Ricciardo hatodik. Maldonado remekül rajtolt, harmadik helyen kanyarodott volna be, de kiütötték. Ricciardo 6, Vergne 7, Webber 8, Senna 9, Kovalainen 10. Vettel 12.

RAJT: megabaleset az első kanyarban: Hamilton, Alonso, Grosjean OUT. Biztonsági autó.

RAJT ELŐTT: a csapatok még azt sem tudják, melyik gumikeverék működik jól hosszú távon. Ma közepes (fehér) és kemény (szürke) keverékű gumikat láthatunk. Rosberg és Hülkenberg indulnak keményen, mindenki más közepesen.

RAJT ELŐTT: a gumitaktika itt azért alakulhat különösen, mivel akár egy kör elvesztegetése is több másodperc hátrányt jelenthet. A kör hossza 7 kilométer, a pilóták 1 perc 50 másodperc fölött tudják csak körbejárni a távot.

RAJT ELŐTT: gyakran fordul elő biztonsági autós szakasz is.

RAJT ELŐTT: a szakkomentátorok szerint a DRS zóna 1,2 másodperces előnyt jelenthet annak, aki nyithatja hátsó szárnyát. Az előzési zóna az Eau Rouge kanyar utáni egyenesben van.

RAJT ELŐTT: Schumacher élete első versenyét is itt futotta. sőt, itt is nyerte élete első versenyét. Itt nyerte első futamát. 16. helyről is nyert, viszont akkor az időjárás is rájátszott.

RAJT ELŐTT: az első tíz pilóta egymástól eltérő leszorító erőt használ (Martin Whitmarsh).

PLETYÓ: Maldonado és Hamilton vezetik a büntikategóriát. Mindketten 9 büntetést kasszáltak már be karrierjük során.

HM: ha jobban belegondolunk, tegnap Hamilton és még néhányan ugyanazt a közepes keveréket próbálgatták hat körön keresztül is. Lehet, abból már ki tudtak valamit következtetni.

RAJT ELŐTT: a belga verseny kicsit zsékbamacska is, ugyanis pénteken senkinek nem került alkalma, hogy hosszú távon is teszteljea gumik viselkedését és a gumikopást. Ezért nem igazán lehet tudni, hányszor kell cserélni, milyen taktikát érdemes alkalmazni.

RAJT ELŐTT: nem veszélyezteti eső a helyi idő szerint 14 órakor kezdődő versenyt.

VÉGLEGES RAJTSORREND, Rosberg, Webber és Maldonado büntetés után:

BUTTON – KOBAYASHI
RAIKKÖNEN – PEREZ
ALONSO – MALDONADO
HAMILTON – GROSJEAN
DI RESTA – VETTEL
HÜLKENBERG – WEBBER
SCHUMACHER – MASSA
VERGNE – RICCIARDO
SENNA – KOVALAINEN
PETROV – GLOCK
PIC – DE LA ROSA
ROSBERG – KARTHIKEYAN

RAJT ELŐTT: Kobayashi Kamui élete legjobb rajtpozícióját érte el, a sauber számára is ez az eddigi legjobb teljesítmény, amit valaha elért.

RAJT ELŐTT: Michael Schumacher ma a 300. futamában rajtol. Ő a belgiumi rekordtartó is, eddigi karrierje során hatszor nyert itt. Őt Kimi Raikkönen követi négy győzelemmel. Schumacher mai rajtpozíciója nem teszi esélyessé a győzelemre.

RAJT ELŐTT: Jenson Button ma 50. futamát futja a McLaren csapat színeiben.

RAJT ELŐTT: A Belga Nagydíj Spa-Francorchamps-ban kerül sor, a pálya részben ma is használatos országutakból tevődik össze. A maga 7,004 kilométerével a szezon leghosszabb pályája, a pályát 80 százalékban erdő veszi körül.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.