Tömegbaleset, Button és szorosabb bajnokság a Belga Nagydíj margójára

Tény, Fernando Alonso először nem szerzett pontot az idei  szezonban és így eredeti előnyének majdnem felét elvesztette az összetett rangsorban.

Másik tény, hogy Jenson Button tegnapi abszolút időmérő dominanciája után vasárnap a Belga Nagydíjat fölényesen megnyerte és ezzel visszaszerezte önbizalmát a szezon hátralevő nyolc versenyére.

A nap kacagó nyertese viszont leginkább Sebastian Vettel, aki – nem igazán tudjuk, honnan is tudott ennyire jó teljesítményt előhúzni a pénteki és szombati kínlódás után – tizedik helyről rajtolva, számos bravúros előzést végrehajtva, mindössze egy kerékcserére alapozva végül elég kategorikus második helyen hozta be az 1-es számú Red Bull versenyautót és jelentősen növelte világbajnoki győzelmi esélyeit.

A Belga Nagydíj leginkább a rajtnál történt emlékezetes tömegbaleset miatt maradhat a 2012-es szezon emlékezetében. Roman Grosjean túl a szélén próbált kanyart bevenni, Lewis Hamiltonnak nem hagyott helyet, összeértek, sodródni kezdtek, és a Spa-i első, 150 fokos kanyarban Alonsót, Kobayashit, Perezt és Maldonadót is elsodorták. Alonso, Perez, Grosjean és Hamilton kiestek, Maldonado és Kobayashi a sor végére kerültek, és onnan nem is tudták a versenyt menteni maguk számára.

A biztonsági autó öt körön keresztül körözött, majd félreállt. Ezt követően a belga pálya jellemzőinek és a DRS-zónának köszönhetően sok előzést láthattunk. A felborult sorrendben Hülkenberg és di Resta Force-India pilóták 3. és 4. helyre kerültek. Míg di Resta fokozatosan elvesztette pozícióit, Hülkenberg végig tartotta a tempót. Egy adott pillanatban a második helyezett Raikkönent is megelőzte, de aztán a finn visszaelőzött. Michael Schumacher is meglepő módon nagyon szolidan tempózott, előzött, harmadik helyre is felkerült, majd a bokszcserék elkezdésénél második helyen autózott. Sajnos a Mercedes a keményebb keverékű gumin vérzett el, és az eredetileg tervezett egy kiállásos taktikát is feladni kényszerült mindkét pilóta esetében. Schumacher végül hetedik lett, Rosberg versenye a 23. helyről a 11-re való felküzdésről szólt, de ennyi.

Sebastian Vettel a megfelelő pillanatban a megfelelő adresszivitással gyűrte le ellenfeleit a pályán. Többször előzött, és sikerült a Red Bull végsebesség-gyengeségét is kiküszöbölnie úgy, hogy egyszerűen nem DRS-zónában, hanem sokkal inkább a nagyon szoros Buszmegálló kanyarban előzgetett.

Ezt követően a verseny legfontosabb kérdése az volt, hogy ki milyen gumitaktikát v’laszt. Button és Vettel, illetve a McLaren és Red Bull autók kezelték a legjobban a gumikat (Buttonnál meglepetés, ugye?), ezért egy kiállással teljesítették a versenyt. Míg Buttonnál egy pillanatig sem volt kérdés, győz-e vagy sem (végül laza 13,6 másodperccel nyert), addig Vettel esetében ez jelentette a második hely megtartását. Szerintünk Vettel amúgy is dobogós lett volna, a gumitaktika Raikkönen leküzdésében játszott kulcsszerepet.

Mindenki más kénytelen volt kétszer cserélni. Hülkenberg esetében ez a kérdés eleve eldüntött volt, a Force India a friss gumikon is, de hasnáltabban is rendkívül jól viselkedett. Ez végül a németnek karrierje legjobb versenyhelyezését, vagyis a negyedik helyet hozta meg. Ezzel szemben Raikkönen állandóan panaszkodott az autóra. Az utolsó körökben, mikor Hülkenberg közeledni látszott hozzá, emlékezetes beszélgetés zajlott le a csapat és a finn között: 43. kör: “Kimi, kicsit meg kellene nyomd a végén.” “Adjatok teljes motorkapacitást akkor!”. Vagyis a Lotusnál nem ment minden simán.

Gratulálunk Felipe Massának. Összehozott egy jó versenyt, agresszív volt, előzött. El sem merjük képzelni, ha Massa ilyen jó volt, Alonso hol végezhetett volna… A pontszerzők között a két Toro Rosso is megjelent, ami a mezőny kezdeti megtizedelése miatt nem csoda, viszont az is igaz, hogy a fiatal Red Bull csapat jobban viselkedett ezen a hétvégén, mint általában.

Érdekessége volt még a futamnak, hogy a versenybírák semmiről nem döntötte verseny közben. Maldonado korai rajtját, a tömegbalesetet, Maldonado és Glock incidensét, Webber rizikós bokszból való kiengedését (amikor Massával szinte összeakadt) is csak a verseny után vizsgálták. Így a leintés pillanatában még sok kérdőjel maradt a végleges sorrend tekintetében.

Végül Maldonadonak sikerült dupla büntetést összeszednie, Grosjean-t pedig egy versenyre eltiltották, így Olaszországban a Lotusnak vagy tesztpilótát, vagy egy hirtelen szerződetett külsőst kell pályára állítania.

Talán még az is érdekes volt, hogy Spa-ban nem esett. Végig kék ég volt, még csak a csapadék veszélye sem merült fel. Csodálatos időben élvezhettük végig a 44 körös versenyt.

A bajnokságban Alonso vesztett a legtöbbet, és Vettel szerintünk a szezon egyik kulcspillanatában a legjobb taktikai versenyt folytatta. Érdekes, hogy ez őt Raikkönnennel szemben segíti talán a legjobban, aki lassan ott liheg a két Red Bull nyakában és még mindig komoly kihívó lehet az idei VB-ben. A Red Bull szintén jól járt. Ez a csapat volt az egyedüli éllovas, amely két pilótával gyűjtött pontot.

Ehhez képest Alonso azt nyilatkozta, annak örül a legjobban, hogy Hamilton is nullázott. Buttont látva a mezőnynek a McLarentől kell a legjobban félnie.

A fejlesztések a McLarennél beváltak (új hátsó szárny), a Lotusnál kimaradt a dupla-DRS rendszer, mert pénteken az eső miatt nem tudták letesztelni. Várjuk az Olasz Nagydíjat, ahol viszont a Lotus bevezeti majd az új kütyüt, és akár jelentősen tarolhat is.

A pontversenyek állása a 12. futam után 

PILÓTÁK:
1. Fernando Alonso 164
2. Sebastian Vettel 140
3. Mark Webber 132
4. Kimi Räikkönen 131
5. Lewis Hamilton 117
6. Jenson Button 101
7. Nico Rosberg 77
8. Romain Grosjean (francia, Renault) 76
9. Sergio Perez (mexikói, Sauber) 47
10. Michael Schumacher 35
11. Felipe Massa 35
12. Kobayashi Kamui 33
13. Nico Hülkenberg 31
14. Pastor Maldonado 29
15. Paul Di Resta 28
16. Bruno Senna 24
17. Jean-Eric Vergne 8
18. Daniel Ricciardo 4

CSAPATOK
———
1. Red Bull-Renault 272
2. McLaren-Mercedes 218
3. Lotus-Renault 207
4. Ferrari 199
5. Mercedes 112
6. Sauber-Ferrari 80
7. Force India-Mercedes 59
8. Williams-Renault 53
9. Toro Rosso-Ferrari 12


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.