Fel is út, le is út: csapatok perspektívái Belgium után, Olaszország előtt

Alig egy hét elteltével a száguldó cirkusz ismét pályára kerül, a hagyományos monzai Olasz Nagydíjra kerül sor ezen a hétvégén.

A belgiumi első kanyaros tömegkoccanás azt eredményezte, hogy idén először nem lehet pontos elemzést végezni arról, hol tartanak a csapatok, hiszen most először a VÉLETLEN is belekevert a játékba, ráadásul olyannyira, hogy két top csapat és egy komoly középmezőnyös üldöző is károsult az incidens nyomán. Ezért nem tudjuk, Hamilton is olyan jó lett volna, mint Button, vagy Alonso hol végzett volna, ha Massa ötödik volt, vagy az első két sorból induló Sauberek hány szívet törték volna össze a élbolyban maguk akár dobogós teljesítményével.

MCLAREN-MERCEDES (1-DNF)

A nyári szünet előtti utolsó és a nyári szünet utáni első versenyen is felmosták a mezőnnyel a pályát. A hamiltonos magyar produkció után Button következett, körülbelül a szombati időmérő első etapjától a verseny utolsó kanyarjáig vert kenterbe mindenkit, idén ennyire domináns erőfölényt még nem láttunk. És mégis, a McLaren átka, hogy már a harmadik futamon kellett csak egy pilótával nagyot teljesíteniük, mert a másikkal vagy valami incidens törtét, vagy teljesen elrontotta a hétvégét. Így jelenleg Hamilton és Button a tabella 5-6. helyét tölti ki, míg a McLaren-Mercedes csak azért van második helyen, mert közvetlen riválisai közül is valaki állandóan nulláz.

RED BULL-RENAULT (2-6)

A szombati gyengélkedés után a két Red Bull pilóta összeszedte magát a versenyen, és kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Azt nem teljesen értjük, ha Vettelnek lazán sikerült egy kiállással végigvinnie a versenytávot, akkor Mark Webbernél ez miért nem ment (a dolog akár 3-4. helyet is jelenthetett volna az ausztrálnak), de így is ők voltak a belga hétvége igazi nyertesei. Vettel 18 pontot hozott Alonsón, a Red Bull pedig 54 pontra távolodott el összetettben, ami több mint egy versenyhétvégén összeszedhető csapatpontszámok. Az a vicces, hogy ez a Red Bullnak azért sikerülhetett, mert pilótái annyira rossz helyezésről rajtoltak, hogy az élen történt balesetet elkerülhették. Igen, a 2012-es VB-k megnyeréséhez mázli is kell. Most pedig ez megadatott. A csapatnak mindenesetre javítania kell összteljesítményén, a szombati napokon pedig mindenképpen jobb helyre kell kvalifikálnia pilótáit a rajtrácson.

LOTUS-RENAULT (3-DNF)

Grosjean megoldotta, Jackie Stewart szerint pedig a Maldonado és Grosjean-féle fiatloknak pszichológushoz kellene járniuk (ezt komolyan így gondolja), mert nem bírnak megbírkózni a forró helyzetek nyomásával, min például a rajt. Kimi Raikkönen teljesítménye azonban részben lehangoló volt. Sokan (így mis is) számítottak arra, hogy Belgiumban akár győzhet is a finn, így ez volt az első futama, amikor más történt vele, mint hogy győzzön, vagy feladja a versenyt. Harmadik lett, ami egy számára viszonylag langyos eredmény. Raikkönen panaszkodott az autóra, egy ideig a KERS-et is csak 90%-on használhatta, aztán meg le kellett motorjának teljesítményét is tekernie. A technika részben cserben hagyta. Így nem tudta kihasználni azt a taktikai lehetőséget, hogy az Alonsót üldözők között első legyen, bár a rajt felállás még határozottan neki kedvezett. Olaszországban a Lotusnak erőt kell fitogtatnia, és lőerőkkel kell legyőznie az ellenfeleket, másképp lendületéből veszthet a szezon második felében. Monzában viszont meleg lesz, ez meg jót tesz a fekete kocsiknak. A Belgiumra hozott, de a pénteki eső miatt kipróbálhatatlan dupla-DRS-t végül csak két futam múlva tudja a Lotus használni, így egyelőre a régi bagázzsal kell majd az olasz hétvégét teljesíteni. És Jerome D’Ambrosióval, aki helyettesíti az eltiltott Grosjean-t.

FORCE INDIA-MERCEDES (4-10)

A kellemes meglepetés. Ha nem lett volna (már megint ugyanaz) az első körös tömegbaleset, valószínűleg a Force India és Nico Hülkenberg teljesítménye sem lett volna ennyire tökéletes, hiszen ebbe még a Sauberek, Hamilton és Alonso is beleszóltak volna. Hülkenberg még Raikkönennel is tempót tudott tartani, igaz, hogy az első helyezett Buttonhoz képest végül több mint fél perc almaradása volt. Di Resta KERS-ének köszönheti gyenge szereplését, amely már a verseny elején csütörtököt mondott.

FERRARI (5-DNF)

Alonso először nullázott, hibáján kívül. Felipe Massa egy 14. helyes rajtolásról viszont sikerült 5. helyre felküzdenie magát. Jól ment Massa, jól viselkedett a Ferrari. Kár Alonsóért, akit úgy utólag dobogón láttunk volna a két McLaren mögött, ha nincs tömegbaleset.

MERCEDES (7-13)

Élmény volt Schumachert 2-3. helyekért küzdeni, merészeket előzni. Az látszott, hogy a Mercedesben is van erő, versenyképes. Mindezt úgy, hogy 13-23. helyről indultak. Aztán a Mercedes a kemény keverékű gumin vérzett el, amit egyáltalán nem tudott használni. A verseny közben két kiállásra változtatott taktika végül egy hetedik helyet hozott Schuachernek, amit főként a tömegbalesetnek és az első harmadban elért jó köröknek köszönhet. Rosberg, hm, igen, ő is pályán volt, végül 11. helyen kellett végeznie leintéskor, több nem volt a dologban.

TORO ROSSO-FERRARI (8-9)

Alapvetően kellemes érzés volt látni a Toro Rossokat helyekért harcolni, a Top10-ben járni. A Saubert Grosjean knock-outtal verték, a Williamsot viszont pályán. Gyűlt néhány pont, mindkét pilóta szuperoptimistán nyilatkozott a végén. Lássuk, meg tudják-e ismételni Monzában a performanszt.

WILLIAMS-RENAULT (12-DNF)

Maldonado már tragikomikussá kezd válni húzásaival. A rajtnál idő előtt lerajtoltt mindenkit (egy bünti), aztán Glock-ot a biztonsági autós fázis után szintén lerajtolta és kilökdöste a pályáról (még egy bünti), és aztán feladta az 5. körben. Majd a verseny után kasszálta az 5 meg 5 helyes büntetéseket. Senna ezzel szemben megint viszonylag meghúzódva futotta végig a versenyt, de a Williams teljesítménye hiányzott.

CATERHAM-RENAULT (14-17)

Nem tudja a Caterham megközelíteni a középmezőnyt, bár az idei céljuk egyértelműen ez. Belgiumban edzésen nagyon messze voltak, versenyen pedig valamivel jobban szerepeltek (főleg Petrov), de még mindig el vannak maradva. Mi több, időnként meggyűl a bajuk a Marussiával is, Belgiumban például Kovalainen mindkét Marussia mögött végzett. Nem kiválóak a perspektívák még önmagukhoz képest sem.

MARUSSIA-COSWORTH (15-16)

Nincsenek olyan messze a Caterhamtól, de ennyi, a középmezőny elérhetetlen távolságban van az idei szezonban. A szezont nem fogják túl jól végezni. Még egy pont szerzése is nagyon nehéz számukra. Egy belgiumi tömegbalesetnél is nagyobb incidens kell nekik.

HRT-COSWORTH (18-DNF)

Semmi új a nap alatt. Önmagukkal küszködnek és de la Rosa jobb mint Karthikeyan. Idénre garantált az utolsó hely nekik.


Tags: , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.