Ferrari-McLaren csata várható az első rajtpozíciókért

A szabadedzéseken igen szoros Ferrari-McLaren harc alakult ki, melyek főszereplői Lewis Hamilton és Fernando Alonso voltak. A McLaren mindvégig hajszálnyival jobban tűnt, viszont a harmadik szabadedzés végére a különbség egy ezredre csökkent, ami tényleg semmi, szabad szemmel nem is érzékelhető.

Érdekességnek tűnik, hogy a kemény (szürke festésű – jóformán nem látható) és közepes (fehér fesétsű) keverékek viselkedése jóformán egyforma. Fernando Alonso a keményen, míg Hamilton a közepesen futotta meg legjobb köridőjét. Viszont mindkét keverék nem az első gyors körön éri el optimális teljesítményét, hanem néhány bemelegítő körre is szüksége van.

Ezek tükrében érdekes lesz az időmérő edzésen azt látni, ki hogyan használja majd a gumikat, hogy a megfelelő pillanatban a leggyorsabb kört fussa. Mondhatni, ilyen helyzet az idei szezonban nem is volt. Jó ötlet lehet például a Q1-ben egy kemény és egy közepes keveréket berodálni, ahhoz, hogy ezek a Q2-ben és Q3-ban nyújtsanak csúcsteljesítményt.

A két legjobb formában levő csapatot a Lotus és a Mercedes követik, úgy túnik, az ezüst nyilaknak némi előnye van a fekete Lotus kocsi előtt.

Lehangoló a Red Bull teljesítménye. Mind pénteken, mind a szombati edzésen a Top10-be is alig tudtak bekerülni, Sebastian Vettel 1-es rajtszámű autója az időmérő edzés előtt két órával végződő utolsó szabadedzés végén pedig lerobbant, valósággal lemerült, legalábbis Vettel ezt közölte a boksszal. Ezek nagyon rossz előjelek számukra a rajtfelállásra nézve, bár a Red Bull újabban vasárnap a versenyen mutatja meg igazi erejét.

A puhábbik keveréken jóformán minden pilótának meggyűlt a baja az utolsó, Parabolica kanyarban. Úgy tűnik, a tapadás ott valamiért eltűnik, ezért többen is jó tizedeket vesztettek még a leggyorsabb köreiken is.

A középmezőnyben a Force India tűnik királynak, a gyors pálya és meleg aszfalt mindenképpen kedvez nekik. A skót di Resta három tized alá húzta be magát a harmadik helyre.

A mezőny azonban szoros. Az első 14 pilóta egy másodpercen belül teljesített. A 14. Schumacher is azért volt csak ilyen lassú, mert szombaton délelőtt a KERS nem működött az autójában.

Monzában a pilóták sokszor 340 km/h fölé is jutnak. A Lotusok és McLarenek tűnnek a leggyorsabbnak. Az egy versenyre beugró Jerome d’Ambrosio még a 345-öt is meghaladta a célegyenes végén.

A hétvége teljes egészét tekintve Alonso félig máris mosolyoghat, hiszen ha így haladnak a dolgok, a rangsorban legközelebb levő ellenfelei nem lesznek csúcson, sem a Red Bullok sem Raikkönen nem fognak tudni pontokat behozni. Marad Hamilton és esetleg Button, akik viszont jelenleg még mindig 47, illetve 64 pontra vannak tőle.

A konstruktőrök esetében azonban itt a kiváló lehetőség a McLarennek, hogy mindkét pilótájával sok pontot gyűjtsön, és a Red Bull nyomába eredjen. A Ferrari is várhatóan sok pontot gyűjt, de kevesebbet a McLarennél.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.