A McLaren megnyerte az időmérőcsatát a Ferrarival szemben

Rég volt olyan nagydíj (idén jóformán egyáltalán), amikor már az időmérő elkezdése előtt evidens volt: két csapat pilótái háborúznak majd az első sor rajtkockáiért. A szabadedzések ezt mutatták, de

Végül Lewis Hamilton idén negyedszer szerzett első rajtkockát, csapatársa, Jenson Button alig 1,2 tizeddel lemaradva szintén első sorból indulhat az Olasz Nagydíjon. Felipe Massa 2,3 tized elmaradással végül harmadik lett.

Fernando Alonso mindvégig a töredék töredékébel Hamiltonnál jovv köridőket futott a Q1-ben és Q2-ben. Mint az edzés után kiderült, Alonso egyik hátsó felfüggesztése adta meg magát már a Q3 első felvezető körében, ezért nem tudott kompetitív időt futnia.

Sebastian Vettel megint a lehető legtöbbet hozta ki az újabb pocsék Red Bull helyzetből. Paul di Resta büntetésének alkalmazása következtében Vettel ötödik helyről indulhat, és ismét jól áll a tizedik Alonso, nyolcadik Raikkönen és tizenharmadik Webberhez képest. A németnek pedig egyelőre erre a három ellenfélre kell figyelnie. Ismerve a Ferrari e hétvégi kapacitásait máris kezünket dörzsölve várjuk a pillanatot, mikor Alonso utoléri Vettelt és megpróbálja megelőzni.

A középmezőnyben a Force India bizonyult a legjobb csapatnak és mégis az a Kobayashi indul nyolcadik helyről, akit egész hétvégén nem lehetett látni. Kobayashi első felcsillanása a Q2 végén volt, amikor hirtelen előhúzott egy nyolcadik időt és ezzel a Q3-ba küszködte magát. A Saubernek köztudottan nem felel meg ez a pálya, ennek tükrében a japán kiemelkedőt teljesített. Hülkenberget pedig igazáns sajnáljuk, a Q1 elején a sebváltója felmondta a szolgálatot.

A Force India viszont a verseny tükrében a legkedvezőbb helyzetben lehet. Paul di Resta 4. helyen végzett, a szombati időmérőn pedig mindvégig felvette a versenyt az élen járó Ferrarikkal és McLarenekkel. Sőt, egyedüli volt, aki bármi veszélyt mutatott a két élen levő csapatra. Ezért a sebességváltócsere-büntetés után elfoglalt kilencedik helyről is szép teljesítményt nyújthat.

A mezőny hátsó részében említésre méltó d’Ambrosio teljesítménye, aki pályán a gyenge csapatokon kívül csak Vergnét tudta megverni. És szintén említést kell tennünk arról, hogy idén először a HRT berkeiben Karthikeyan megverte de la Rosát, majdnem két tizeddel.

A holnapi futam tükrében érdekes majd figyelni a Mercedeseket is. Bár mi arra saccolunk, hogy az ezüst nyilak megint a kemény keverékű gumin véreznek majd el, meglepetés mindig érhet minket. Schumacher negyedik helye legalább annyira lázba hozza az olasz nézőket, mint Massa harmadik helye.

És egy apró zárójel: a Lotus tudta, nem fog edzésen jól szerepelni, de a versenyen lesznek igazán erősek. Ennek tükrében Raikkönenre még külön odafigyelnénk holnap, hiszen Vettel piros lepelként éppen az orra elől indul, de közben a pontosan a jobbra háta mögött indul Alonsóval szemben is védekeznie kell.

A rajtsorrend  a büntetések alkalmazása után a következő:

HAMILTON – BUTTON
MASSA – SCHUMACHER
VETTEL – ROSBERG
RAIKKÖNEN – KOBAYASHI
DI RESTA (bünti) – ALONSO
WEBBER – PEREZ
SENNA – RICCIARDO
D’AMBROSIO – VERGNE
KOVALAINEN – PETROV
GLOCK – PIC
KARTHIKEYAN – MALDONADO (bünti)
DE LA ROSA – HÜLKENBERG


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.