És akkor mi lesz vasárnap Abu Dhabiban?

Szerintünk érdekes lesz, van mit nézni, és nemcsak azért, mert a futam napfényben kezdődik és sötétségben zárul, hanem azért, mert Sebastian Vettel kénytelen-kelletlen bokszutcából utolsónak rajtol, míg közvetlen VB-ellenfele, Fernando Alonso a hatodik helyről indulhat neki az arab, idei 18. futamnak.

Először is Lewis Hamilton várhatóan megnyeri ma a szezon egyik lepatinásabb nagydíját. A mezőnyből majdnem senki nem fog vele törődni. Kihívói talán Kimi Raikkönen és Jenson Button lehetnek, hiszen nekik sincs semmi vesztenivalójuk, és nem kell taktikázniuk. A Lotus fejlődési jeleket mutatott, viszont Buttont csapattársa folyamatosan kenterbe verte. Így inkább csak Raikkönent látjuk esélyesnek még.A többiek viszont el lesznek egymással.

Mark Webber másodiknak indul, és elég valószínű, csapatutasítást fog kapni, hogy mindent megtegyen, Fernando Alonsót maga mögött tartsa. Mivel a rajtnál közte és a spanyol között több pilóta is van, érdekes lesz látni, ki hogyan helyezkedik. De elképzelhetőnek tartjuk, hogy a verseny második felében akár olyant is látunk, hogy Webber Alonso elé akarjon kerülni, hogy minél jobban visszafogja őt annak érdekében, hogy Vettel felzárkózzon.

Pastor Maldonado harmadik a rajtnál, de nem számítunk arra, a Williams tartani tudná a versenytempót a nagyokkal. A venezuelai inkább a VB-harcban érintettek életét fogja komplikálni, mivel a Ferrarik és Red Bullok között lesz elvegyülve.

Raikkönent és Buttont már említettük, így Alonsóra térhetünk. Az ő esetében a verseny első felében arra számítunk, hogy támadni fog. Igen, tényleg így gondoljuk. A spanyolnak most nemcsak Vettel előtt kell mindvégig maradnia, hanem lehetőleg minél több pilótát be kell varázsolnia közte és a német közé. Ezért támadni fog, és fő célja lehet Raikkönent és Buttont átugrani. Ebben viszont szerintünk nem lesz sikere, legalábbis nem azonnal.

Felipe Massa kilencedik helyen indul, de ennél jobb nem is történhetett a Ferrarival. Képzeljétek el azt pillanatot, amikor Vettel utoléri Massát (szerintünk ez a pillanat el fog jönni a versenyben): milyen zseniális hátvéd lesz Massa akkor Alonsónak. A brazil egyre magabiztosabb, így megvan benne a pszichológiai magabiztosság, hogy betegye az ajtót Vettelnek.

És ami Vettelt illeti: két opciót látunk: vagy egy kiállásos taktikát próbálnak meg a németnél, közepes keveréken indítják, az elején a gumikat óvva csak néhány pilótát ugor át, majd mikor kiáll a mezőny egy első cserére, akkor hajtja ki a lehetetlent is a Red Bullból. A második – agresszív – taktika szerint vállalja, hogy többször cserél, és az egész futamon keresztül tökig nyomja a gázt, a Red Bullnál meg figyelnek, hogy erre az agresszív taktikára is elegendő üzemanyaga legyen.

A bokszból indításnak több előnye is van. Egyrészt bármi átállítható az autón, másrészt viszont Vettel elkerüli a rajtnál könnyen lehetséges incidenseket. A bokszból csak akkor indul, mikor már mindenki elhaladt mellett a pályán, és míg kikecmereg a bokszkijáraton át (ami itt különlegesen kucifántos, mert egy alagút révén a kijárat a pálya másik felén van, mint maga a boksz), addig mindenki elhúz már. De legalább nem lesz balesetveszély. Ezt követően pedig jöhet a mezőny legyúrása, pilótáról pilótára.

Bokszkijárat Abu Dhabi módra

Alonso számára mondjuk 7-8 pont ledolgozása lehet ma a reális cél, és ha Vettel nem jut a 7-8 hely fölé a verseny végére, Alonso pedig dobogós lesz, akkor ez a cél simán teljesíthető. A maradék 5-6 pont pedig közvetlen harcban az utolsó két nagydíjra marad ledolgozásra.

Szerintünk izgalmas futamra várhatunk.

 


Tags: , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.