Fernando Alonso brilliáns győzelme és a szezon második harmadát meghatározó előnye (egy európai nagydíj margójára)

Egy kezdetben érdekes viszont utána lecsillapodó versenyt egy banális biztonsági autós fázis alakított a végére az idei eddigi talán legizgalmasabb futammá.

Fernando Alonso kiemelkedő teljesítménye és teljesen meglepő győzelme fogja dominálni a hétfő reggeli sportújságok fedőlapját. 11. helyről indulva, mindvégig konstans és gyors köröket futva sikerült áthámoznia magát a mezőn, és a kulcspillanatokban nagyon jó lélekjelenléttel párosítva sikerült végül felülkerekednie.

Az első nagy kanyarnál Alonsót teljesen jobb oldalon kell keresni, utána a következőben teljesen bal oldalon.

A verseny 34. köréig Sebastian Vettel mindent dominált. Eleinte Lewis Hamiltonnal szemben halmozott fel jelentős előnyt. Ekkor Grosjean Hamilton mögött futott, míg őket Kobayashi, Maldonado, Raikkönen, Hülkenberg és Alonso követte. Alonso a rajtnál a második, harmadik és negyedik kanyarokban zseniálisan helyezkedett, ez tette lehetővé, hogy három helyet ugorjon elő, nyolcadikra.

Alonso Raikkönen elé (utólag derült ki, ez mennyire fontos pillanat volt) az első bokszkiállásoknál került, pedig mindössze egy köre volt a pályán, hogy elegendő időt hozzon be ahhoz, hogy a bokszkiállás után a finn előtt maradjon. A Ferrari nagyon jól mozgott, a spanyol kerekeit 3,2 másodperc alatt kicserélték. A várható második kiállás előtt a Top4 Vettel, Grosjean, Hamilton és Alonso volt, a kérdés valahogy úgy merült fel, mennyivel fog a végén nyerni a német (már 20 másodperc előnye volt), és Alonso utol tudja-e érni Hamiltont. Aztán Grosjean elkezdett leenni óriási elmaradásából.

 

Viszont a 28. körben egy ártatlan kölcsönös gumikivágás Kovalainen és Vergne részéről mindent borított, ugyanis a forma 1-ben rég nem látott biztonsági autó a pályára hajtott. Ekkor a mezőny majdnem teljes egészének, amely két kiállásos taktikán volt, döntenie kellett: bokszkiállás akkor, és aztán 30 kör egy szett közepes keveréken, vagy nincs kiállás, csak később, de ez jelentős helyveszteséget, de legalább nem csontra koptatott gumit jelent a végén. Vettel, Grosjean, Alonso, Hamilton, Raikkönen, az élenjárók mind cseréltek, Rosberg, Schumacher, Webber azonban nem. És ekkor, bár úgy tűnt, a gumiknak mégsem lesz nagy beleszólása a dolgoknak, ismét taktikai kényszerhelyzet adótott, eltérő stratégiák alakultak ki, ami előre boritékolta, hogy az utolsó körökben majd ismét nagy lesz az izgalom. És az lett.

Az újraindításnál Alonso egy újabb taktikai brillianciát követett el. Ehhez hozzátartozik, hogy idén új biztonsági autós szabály van. Eszerint mikor a biztonsági autó visszahúz a bokszba, félreáll, előzni már az utolsó kanyar előtt lehet, nemcsak a célvonalnál. Ezért az újraindulásnál egy igen érdekes helyzet állt elő: Vettel védte a belső ívet, Grosjean is védte a belső ívet, de támadni próbált, Alonso viszony normálisan vette az utolsó, egyébként igen szűk kanyart. Emiatt kigyorsításnál Alonso nagyon jó helyzetbe került, Grosjeant az egyenes végén le is előzte, és Vetteltől sem állt messze.

Aztán jött a szívstopp. Vettel autója egyszerűen megállt az első gyors körön. A német az egész hétvége dominálása után fel kellett adja a versenyt. Így az Alonso Grosjean-előzése hirtelen első helyre ugrasztotta fel, a Ferrari vezette a futamot. Raikkönen megszabadult a számunkra érthetetlenül negyedik helyre került Ricciardótól, és a már harmadik helyen levő Hamiltont kezdte gyomrozni. Akkori sejtésünk szerint (a 34. körben jártunk) Grosjean gumijai jobban kellett viselkedjenek, ezért arra számítottunk, a végén lehet nyolcadik idei győztes. Csakhogy a 41. körben Grosjean is feladni kényszerült a versenyt. Utólag úgy tűnik, Vettelhez hasonló probléma, vagyis egy olyan alkatrész miatt, ami a Renault-motorhoz tartozik mindkét autón.

Alonso így hirtelen hátsó nyomásgyakorlás nélkül maradt, és tulajdonképpen innen kezdve bevitte a Ferrarit a célcegyenesen. Viszont közel sem volt ilyen egyszerű. Kommentátotork, nézők, csapatok végig azt figyelték, kinek mikor fogy el a gumija (30 kör forróság azért kikezdte a Pirelliket). Viszont Alonso gumijai jól bírták, és mire Raikkönennek sikerült két körrel a vége előtt megelőznie Hamiltont, akinek viszont teljesen elfogytak a gumijai. Alonso már 7 másodpercre volt. Ha Raikkönennek a Hamilton-előzés hamarabb sikerült volna, akkor a győztes kiléte még változhatott volna. De elég a sok HA-ból.

Ami a képernyőkön kevésbé volt észrevehető, az a Webber-Schumacher-Rosberg-félék második kiállás volt. Ezek a fiúk az újraindulás után nagyon nehezen haladtak kopott gumikon. Egy adott pillanatban a talán ötödik helyen levő Schumacher mögött 11 autó gyűlt fel, nagyon szorosan. Írtuk is, hogy előbb-utóbb valaki valakivel összemegy, aztán Kobayashinak és Sennának sikerült. Mindketten büntivel végezték. Na de ez a három pilóta cserélt, eltűnt a Top10-ből, és aztán az történt, mint Kanadában. Az utolsó négy körben körülbelül mindenkit leelőztek. Rosbergnek 17,7 másodperc elmaradása volt a tizedik helyen levő Buttonnal szemben, majd 7 kör alatt megelőzte. És aztán még további négy pilótát. Schumacher éa Webber a hajtóvadászatotpedig 11-12. helyről kezdték, aztán 3-4. lett belőle a végére. 15 kör alatt.

Két pilóta még mindenki máson segített a végén. Pastor Maldonado ugyanis azután lökte ki Hamiltont a versenyből, hogy talán a legjobban óvta gumiit, és az utolsó előtti körre utolérte a britet (és még talán Raikkönen is elérhető lett volna), de túlbuzgó volt, balesett lett a vége. Végül első szárnyat kellett a Williamson cserélni, 10. hely lett a vége.

Alig láthatóan szuperjól teljesítettek önmagukhoz képest a Force Indiák, Button és Massa pedig jóformán láthatatlanok voltak. Ismét.

A pontszerző helyen végül Alonso, Raikkönen, Schumacher, Webber, Hülkenberg, Rosberg, di Resta, Button, Perez és Maldonado végeztek. Maldonado utólag büntivel viszont elvesztette a tizedik helyet is. Hozzátartozik még az is, hogy Vettel, Grosjean, Hamilton és Maldonado, a rajtrács első négy helyezettje mind kiestek, vagy hátrányt eredményező baleseten estek át.

Alonso ezzel 111 ponttal a vb-állásban váratlan 20 pontos előnyre tett szert a mai meglepetés-fiú Webber előtt, aki 91 ponttal a nullázó Hamilton és Vettel elé került. Alonso ezzel idén nem látott nyomásmentes helyzetben van, ez az előnye az idei szezont ismerve versenyeken át elsőséget biztosíthat neki, hacsak egy hétvégén nem nulláz ő is. De egyelőre ő az egyedüli pilóta, aki minden idei futamon pontot szerzett.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.