Fernando Alonso megnyerte a Német Nagydíjat

(fotó: REUTERS)

Rajt-cél győzelmet aratott Fernando Alonso a Hockenheimben szervezett Német Ngydíjon. Sebastian Vettel és Jenson Button a pódiumon végzett.

A verseny végül egy háromesélyes futammá alakult. Jenson Button a verseny elején még az előtt levő többi pilótával harcolt (hatodik helyről indult), viszont fokozatosan behozta a mindvégig élen járó Fernando Alonsót és Sebastian Vettelt.

A futam kisebb incidenssel indult, aminek a kimenetele viszont még a verseny után is érezhető, hiszen az események teljes sorozatát idézte elő.

ITT AZ UJJAM: elszabadultak az indulatok, és csak ragozódik

Felipe Massa számtalan törmeléket hagyott a pályán, mikor Kimi Raikkönen hátán törte szét első szárnyát. A törmelékeken éppen az a Lewis Hamilton vágta aztán ki bal hátsó kerekét, akiről tudni lehetett, vasárnap nagyon gyors lesz a versenyen. A rajtot egéybként Fernando Alonso az élről nagyon eltalálta, Vettel pedig kisebb próbálkozást kellett kivédjen Michael Schumacherrel szemben, de aztán nyugodt lélekkel eredhetett a spanyol után. Jenson Button azt tette, amire mindenképpen szüksége volt, viszonylag hamar letudta az előtte rajtoló Maldonadót, Hülkenberget és Schumachert, és az első két pilóta után eredhetett. A mezőnyben Kimi Raikkönen és a Sergio Perez – Kobayashi Kamui páros hajtottak végre bravúros előzéseket ezzel felfele haladva a ranglétrán. Lewis Hamilton versenyének azonban jóformán vége volt, a brit le is akart állni, aztán a csapat unszolta, folytassa. Folytatta.

Ami a gumitaktikákat illeti, úgy tűnt, a mezőny zöme kétszer áll majd ki, talán apró kivételek lesznek. Majdnem mindenki lágy everéken indult, majd később közepes keveréken folytatta.

Az első bokszkiállásoknál semmi különleges nem történt, talán az okozott csak galibát, hogy egyesek kicsit korábban, mások később álltak ki, emiatt a sorrend körökön át jóformán nyomonkövethetetlen volt. Aztán lassan letisztult minden. Az élen Alonso és Vettel haladtak, alig 1-2 másodperces különbséggel köztük, Jenson Button pedig egyre inkább letornászta azt az 5,8 másodpercet, ami akkor választotta el a német világbajnoktól, amikor a harmadik helyen autózó Schumachert is sikerült megelőznie. A verseny kiegyensúlyozottságát alátámasztandó az 5,8 másodperc volt a legnagyobb különbség az első három pilóta között a verseny teljes ideje alatt.

A Sauberek fokozatosan mindenkit megelőztek, előttük csak Kimi Raikkönen tört előre a mezőnyben. Raikkönnennél – és ennél többet az ő versenyéről igazán nem lehet írni – a Lotus azt a taktikai hibát követte el, hogy a verseny második szakaszára szintén lágy keverékű gumit tettek az autójára, utólag kiderült, a közepes keveréken a Lotus sokkal jobb volt, talán-talán még az első három helyezettet is be tudta volna hozni, hiszen összességében a verseny második felében elmaradását az első háromhoz képest felére csökkentette.

Történt aztán, hogy Lewis Hamilton a 31. körben ismét kiállt, új szett gumit kapott, és éppen Vettel és Button közé ért vissza a pályára, egy kör elmaradással. Nem tudni, mit beszéltek egymás között a pilóták és a csapat, de Hamilton nem adta könnyen bőrét, és nekifogott visszaszerezni a körét, amihez az előtte levő Vettelt és Alonsót kellett megelőzze.

A szabályzat nem mond semmit arról, ha egy lemaradt pilóta gyors, nem szerezheti vissza körét. Hamilton ehhez alkalmazkodva több körös közelítés után DRS-zónában leelőzte Vettelt. A másik kérdés viszont az, hogy ahogy Hamilton Vettel elé került, nem-e kellett volna kék zászlós leintésben részesüljön, hogy megint visszaengedje a németet. Kék zászló neki nem volt, aztán el is húzott előre, Vettelt többé nem zavarta. Fernando Alonsót is megpróbálta aztán a brit leelőzni, de nem sikerült, mert Alonso, egy körrel előrébb, de védekezett.

Viszont a kisebb dulakodás arra is kihatással lehetett, hogy Jenson Button hátrányát Vettellel szemben 1,5 másodpercre tornászta le. És aztán elsőként kiállt egy újabb kerékcserére a 40. körben.  Ezt követően a 41. kört nagyon megnyomta, és hiába reagáltak Alonso és Vettel rögtön egy saját gumicserével, Button leelőzte Vettelt.

Ezt követően a harmadik etapban Button Alonsóra helyezett nyomást, de egyszer sem került igazán előzési pozícióba. Többször is megfigyeltük, Alonsónak brilliáns technikája volt arra, hogy a DRS-zóna elejére akkora előnyre tegyen szert, hogy ne lehessen megelőzni. Vettellel is cicázott így, Buttonnal is.

Mindenki más is ekkortájt cserélt (egy-két körrel később), a nettó nyertesek Kobayashi és Perez voltak. Kimi Raikkönen eddig a pontig a negyedik helyet megoldotta magának, előtte is utána is nagy távolságok alakultak ki.

Az utolsó etap 27 kört jelentett Buttonnak, 26-ot Vettelnek és Alonsónak. Button kerekei fáradtak el a leghamarabb, ezért Vettel a 60. körtől kezdve behozta mintegy 2,5 másodperces elmaradását, majd a 66. körben a DRS zóna végén meg is előzte Buttont. Alonso ekkor viszont már 5 másodperces előnyre tett szert, amit Vettel nem tudott már behozni.

Így Fernando Alonso megnyerte a Német Nagydíjat, Sebastian Vettel honfitársai előtt második helyen végzett, Jenson Button pedig hosszú kimaradás után ismét dobogóra került. Kimi Raikkönen negyedik lett, a két Sauber végül megnyerte a harcot az eltérő taktikán levő Michael Schumacherrel.

Az egész verseny során alig látszó Mark Webber ott végzett, ahol kezdte, 8. helyen, Nico Hülkenberg pedig egy 5. helyről való indulás után kilencedik lett. Külön érdemes Nico Rosberget megemlíteni, aki egy három kiállásos taktikával végig agresszív lehetett, és 19. helyről 10. helyre tornászhatta fel magát…

“Incident involving Car 1 (Vettel) and Car 3 (Button) is investigated by the stewards…

És akkor eszünkbe jutott, hogy az utolsó körben Button rádiós üzenetét is beadták a tévében, amikor kérdezte csapatát, Vettel az előzésnél nem hagyta el teljesen a pályát?

Végül, két órás vita után a versenybírák 20 másodpercet verseny utáni büntetést szabtak ki Vettelre, aki ezzel elvesztette második helyét, és ötödik helyre rangsorolták vissza. És a döntés ismeretének hiányában már a verseny után előjöttek a kritikus Red Bull hangok Hamilton irányába. Vettel odáig merészkedett, hogy “stupid”-nak nevezte a britet. Tehát egy kisebb botrányra számíthatunk a bokszutcában.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.