Lewis Hamilton győz Olaszországban, a nap mumusa Perez

Lewis Hamilton start-cél győzelmet aratott Monzában végső soron egy pillanatig sem érezve igazi veszélyben az első helyét. Előnyét átmenetileg tíz körre vesztette el Perezzel szemben, aki más gumitaktikán volt. Majd a verseny utolsó köreiben ismét ugyanaz a Perez miatt kellett mindent feltekernie az autóján, hogy valóban megnyerje ezt a nagydíjat.

Sergio Perez fordított gumitaktikával, 12 helyről indulva, 30 körös első etapot futva, majd a végén közepes keveréken szépen lassan mindenkit elvert a pályán (Raikkönen, Schumacher, Vettel, Alonso, Massa). A Sauber-Ferrari annyira jól viselkedett könnyű tankkal és közepes keverékkel, hogy az utolsó 15 körben körönként 1-1,5 másodpercet vert rá abszolút mindenkire a mezőnyben. A végén ébredtek fel friss gumin a Mercedesek, de Perez mindenkire ráijesztett és ismét ráerősített arra, hogy sem Malajzia sem Kanada nem egy meglepetés volt, hanem hihetetlen gyorsasággal társuló inteligencia.

Fernando Alonso töltheti be a harmadik dobogós helyet, a bajnokságban is jól alakulnak dolgai ,de mégis Hamilton a spanyol számára egy vasatgodó felkiáltójelet jelent. 37 pont kettejük között a különbség, Hamilton fő üldözővé nőheti ki magát. Alonso azt tette, amit a versenyben tennie kellett, az elején mindent beleadott, hogy 10-ről 5. helyre harcolja fel magát. Miután az akkor negyedik helyen levő Vettellel nem tudott megbírkózni, az egyedüli gumicsere utánra hagyta a német legyőzését. Ez sikerült is neki a verseny felénél, Vettel utólag bokszáthajtásos büntetést is kapott szabálytalanb védekezés miatt. Alonso egyedüli igazi meglepetése Perez kellett legyen, aki egyszer csak jött, megelőzte, elhúzott, kész. Így megelőzni egy Ferrarit Monzában…

Felipe Massa szezonja legjobb helyezését érte el, mindvégig konstans vezetést, és ideiglenesen második helyet is betöltve vezette végig a versenyt. Massa ugyanazt a dolgot kellett elszenvedje Pereztől, jött, megelőzte, elhúzott, szervusz.

Meglepő sok-sok pilóta nullázása. Vettel, Button, Webber, Hülkenberg, egyaránt feladni kényszerültek a versenyt, pedig Button egy harmadik helyre igazán esélyes volt (második, mondhatnák egyesek, de szerintünk Perez mellette is pontosan ugyanúgy elment volna).

EZ VOLT ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK.

Kimi Raikkönen teljes futama egy kínlódás volt, mégis ötödik helyen végzett. Kiminek nagyon jól jött Button és Vette kiesése is, és nagyon értékes pontokat szerzett. Miközben semmi kiemelkedő teljesítménye nincs, 141 ponttal 38 pontra van Alonsótól, és 1 pontra a már második helyezett Hamiltontól, átlépve mindkét Red Bull pilótát.

A Mercedesek fokozatosan helyeket vesztettek a rajt után, majd a verseny legvégén, a harmadik szett gumijukon tudtak nagyon jót teljesíteni, 2-3 körön múlt, hogy Schumacher nem szerezte vissza negyedik helyét, Nico Rosberg pedig szintén a közelben volt, hetedik helyen végzett végül, a legutolsó körben megfutva a verseny leggyorsabb körét.

A verseny viszonylag unalmasan indult, Massa ugrotta át Buttont egy második helyért, Alonso pedig már az első körökben összehozott néhány előzést, ami kulcsfontosságú volt, hogy ne veszítse el az élen járókat. Arra mi is felhívtuk a figyelmet, hogy Perez, Maldonado és Hülkenberg kemény keveréken indultak. A Perezé az utólag nagyon jó húzásnak bizonyult. Ezt követően viszonyla unalmas körök voltak, de aztán a bokszkiállásoknál néhány keveredés akadt. Végül senki senkit nem tudott bokszban leelőzni. Az is kiderült, a Mercedesek, Raikkönen is kétszer fog kelleni cseréljenek.

Végül minden első csere után Perez egyedüliként maradt csere nélkül az élen a 30. körig, majd kiállása után Hamilton került az élre, és nem is vesztette ezt már el. Button leállt, Vettelt pedig Alonso pályán előzte meg a negyedik helyért. Az előzés előtti próbálkozásokból aztán Vettelnek büntetés is származott. Alonso Massát ellenállás nélkül tudta megelőzni 12 körrel a vége előtt. Kimi Raikkönen és Schumacher sokáig harcoltak 6-7. helyekért, aztán kiderült, Kimi egy cserével mégis végigcsinálja a versenyt. Schumacher kiállt, és a verseny végéig éppen hogy utolérte ismét a finnt, de megelőzni már nem tudta. Egy kör hiányzott. Vettel és Button aztán kiállni kényszerült, Button egy erős második helyről. A verseny utolsó húsz körének kése a vajban Sergio Pereznek bizonyult, aki teljesen váratlanul (ha friss puhább keveréken, üres autóval tudsz versenyezni, az magától értetőtőden gyors, de nem ennyire) körönként 1-1,5 másodpercet hozott mindenkin, pályán előzte Raikkönent, majd utolérte a Ferrarikat, megelőzte Massát, megelőzte Alonsót és végül 4.4 másodperc hátránnyal intették le. Az utolsó egyenesen Massa, Raikkönen és Schumacher közvetlenül egymás mögött futottak be, egy körrel később még kemény csata alakulhatott volna ki.

Végig láthatatlan volt Paul di Resta teljesítménye, akitől pedig sokra számítottunk, végül egy kiállásos taktikával nyolcadik lett, mögötte Kovayashi Kamui és Bruno Senna szereztek pontot.

És igen, Pastor Maldonado befejezte, nem büntették, 11. helyen végzett.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.