SPANYOL NAGYDÍJ: az időmérő edzésre készülve Vettel a leggyorsabb szombat délelőtt

Pénteken egy Ferrari majd egy McLaren bizonyult a leggyorsabbnak az első két szabadedzésen, ez viszont szombat délelőttre fordulni látszik.

Azt tudni kell, hogy egy Formula 1 hétvégén kevés alvásban részesülnek a csapatok technikusai. Az első napi adatokat (amelyek sokszor több, mint egy teljes versenytávról szólnak) teljesen átvizsgálják, a letesztelt beállítások között összehasonlításokat végeznek, majd péntek éjjel kulcsfontosságú módosításokat végeznek az autón. Ha nincs jelentős időjárás-változás a két edzésnap között, akkor a szombati eredmények a fejlesztett beállítások sikerességét vagy kudarcát mutatják. Például aki magasabb helyezést ér el, mint azelőtti nap, az egyértelműen jó irányban halad az időmérő fele, míg hasonló vagy gyengébb teljesítmények.

A szabadedzések természetesen semmit nem jelentenek pontok, rajtpozíciók terén, de jelet adnak arról, ki hogy áll, hogy halad és mi várható a hétvége további részében.

Ezek tükrében, mindhárom edzést tekintve a legkiegyensúlyozottabb eredményt Sebastian Vettel érte el, a harmadikat ráadásul meg is nyerte 1.23.168-cal. Az is igaz, hogy az utolsó szabadedzés záró pillanataiban egyik McLaren sem tudott jó kört futni, mert a forgalom óriási volt. Vagyis az eredmények mérvadóak is és nem is.

A szombat délelőtti felvezető áramlaton helyezkedik el viszont mind Pastor Maldonado, a Williams-Renault pilótája, aki alig két tizeddel maradt el Vettel ideje mellett (1.23.336). Mrak Webber és a két Sauber-Ferrari is az első ötben végzett, a Sauberesek ezzel megint rávertek a Ferrari hivatalos istállójára, igaz, Alonso nem túl messze, hatodik helyen végzett. Hamilton 16. helye nem releváns, apróbb aggodalomra ad a Lotusnak az, hogy Romain Grosjean egy kört sem tett meg szombaton délelőtt.

Időmérő-előzetes

A RedBull pole pozíciójára tippelünk, ráadásul mindkét pilóta a közelben lesz, Jenson Button lehet a legfőbb kihívó a Red Bulloknak, még saját csapattársa szerint is a leggyorsabb pilóta a lágy keveréken Barcelonában. Erősek lesznek még a Sauber-Ferrarik is, és Rosberg Mercedesét is az első ötben látjuk. Kimi Raikkönen kizárólag akkor lesz az élen valahol, ha az időmérő edzés második etapjában egyből jó köridőt fog futni.

Ne felejtsük, ismét sok vélemény hangzott el a gumispórlás fontosságáról, ezért ez diktálhatja majd az edzésen futott körök és elhasznált gumik számát.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.