KANADAI NAGYDÍJ: péntek után McLaren-Ferrari harcnak nézünk elébe

Mindkét edzés ideje alatt nehé felhők borították az eget, többször is cseperegni kezdett, de végül mindké edzést száraz gumikon tudták a csapatok teljesíteni, vagyis mindenki szokásos tesztprogramját vitte végig.

A teljesítmény tekintetében (nemcsak a végeredményt, hanem az edzés közben történteket is tekintve) Lewis Hamilton mutatkozott a legjobbnak, legkiegyensúlyozottabbnak. Az első edzésen már a 9. saját körén megfutotta az akkori legjobb időt, ezt követően pedig folyamatosan javított rajta, a végső leggyorsabb körét a 21-ben futotta meg, amikor fő riválisai is saját legjobb körükön autóztak. 1.15.564 volt. Végül Sebastian Vettel mindössze 118 ezredre közelítette meg, de az hozzátartozik, hogy Hamilton az első edzésen nem tette fel a superlágy (piros festésű) gumikat, míg a második helyen végző Vettel, illetve a harmadik Rosberg igen. Rosberg viszont legjobb idejét nem ezen, hanem a lágy keveréken futotta meg. Fernando Alonso viszont szintén a sárga jelzésű lágy gumikon futotta meg a negyedik legjobb időt, 278 ezredes elmaradással. Vélhetően az első edzésen mindenki versenytávot tesztelt, ezért a legjobb körök ez esetben annak jelzői voltak, hogy nehéz autókkal ki milyen időket tudnak a versenyzők futni. Az első edzésen eddigi teljesítményükhöz képest még a Force Indiák mutatkoztak erősnek, a Lotusok viszont – valószínűleg a hővös idő miatt – gyengék voltak. A két Red Bull második és ötödik helyen végeztek, az az érzésünk, a Red Bull nem a győztes csapat, de stabil dobogós lehet a hétvégén.

A második edzésen még több körözést láthattunk a pilóták részéről, ráadásul mindenki nagyon hamar pályán volt az esőtől való félelme miatt. Hamilton ismét domináns volt, a 90 perces edzés 15. percében került a tabella élére, utána pedig folyamatosan ott maradt, bár közben kétszer javított még az idején. Végül 1.15.259-es idővel végzett az élen, a kört már szuperlágy keveréken futotta meg, ez már a szombati időmérő edzés tesztjének tűnt. A Ferrari további fejlődését alátámasztandó Fernando Alonso mindössze 54 ezredes elmaradással lett második, és az önbizalmát megtalálni látszó Felipe Massa harmadik lett 151 ezredes elmaradással, ez a brazil pilóta eddigi pénteki teljesítményeinek messze a legjobbja.

Jenson Button gyenge teljesítménye nem annyira a pilótán, mint inkább technikai gondokon múlt. A csapat kétszer is le kellett szerelje a McLaren váltószerkezetét az edzések ideje alatt olajszivárgás miatt.

Az egész nap ideje alatt Kimi Raikkönen és Lewis Hamilton 70 kör fölött futottak, ami eléri a kanadai versenytávot is, ebből is következtethető, hogy minden keverék minden távon kipróbálásra került.

Összességében az a benyomásunk pénteket követően, hogy McLaren-Ferrari harcra várhatunk egy kis Red Bullos sózással együtt. Kiváncsiak vagyunk arra, hogy szombaton a második McLaren tud-e valami érdemlegeset mutatni a pályán, viszont ahogy tűnik, az ehétvégi harc Hamilton-Alonso duó irányába dőlhet, Jenson Buttonnak pedig abban lehet szerepe, hogy a feltörekvő Felipe Massát valahogy blokkolja. Meglepő, de tényleg erre számítunk.

Egy szombati szabadedzés azonban még hátravan, ekkor még más csapatok is javulhatnak, így a Mercedes is, amelynek szakértők szerint a kanadai pálya kifejezetten megfelel, és akár győzelemre képes teljesítményt is össze tudnak még hozni.

Úgy tűnik, szombaton és vasárnap száraz, napos időre számíthatnak a csapatok, pilóták és montreali nézők egyaránt, a tavalyi erős csapadékok után főleg a mesterséges szigetre kilátogató nézők ennek kifejezetten örülni fognak.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.