KANADAI NAGYDÍJ: első napi morál a bokszutcában

Emlékeztek, írtuk, mennyire emelkedett a hangulat és mennyire überoptimista mindenki. Most leírjuk, ki és miért nem kellene optimista legyen.

ŐK LEHETNEK: A Ferrari nincs miért ne nézze optimistán a hétvégét, az az igazság. Mindkét autó jól ment, mindkét pilóta elégedett, ami fejlesztést Kanadába vittek, beváltak, ennél több nem is kell. A lényeges két napra úgy tekinthetnek, mint amiből sok pontot kicsikarhatnak.

ŐK LEHETNEK, FENNTARTÁSSAL: A McLaren ezzel szemben felemás napra tekinthet vissza. Lewis Hamilton révén dominálta a pénteki napot, viszont a Jenson Button autóján tapasztalt technikai gondok miatt mégis sokat kell még gyúrnia, hogy csapatok szintjén is a hétvége nettó győztese legyen. Úgy tűnik, ez a hétvége az lehet, amikor lefaragnak a Red Bullal szembeni elmaradásukból, de ilyen szempontból a szombati nap kulcsfontosságú lesz számukra. Szerintünk a győzelem leginkább a McLaren tarsolyába kerülhet.

ŐK KEVÉSBÉ LEHETNEK: A Red Bull csapat szintjén konstans volt, a pilóták is ilyen irányban nyilatkoztak a nap végén. Még ledolgozhatják elmaradásukat a jelenleg erősebbnek mutatkozó csapatokkal szemben, de jelenleg a hétvége harmadik csapatának szerepében pózolhatnak. Ennél biztonsan többet akarnak elérni.

ŐK LEHETNEK: Némi meglepetést szolgált a Force India egy átlag pénteki edzésnaphoz. Mindkét edzésen mindkét pilóta jól szerepelt (a leggyengébb egy 11. hely, a legjobb egy 5.). Ki merjük jelenteni, a középmezőnynek, sőt, az élmezőny Mercedesének és Lotusának is a a kényelmetlen feladata lesz a hétvégén, hogy az indiai csapatot legyűrjék. Eltalálták a beállításokat, az autó egyensúlyát, az ők esetükben talán az a legfontosabb cél, hogy ami jó dolgot beállítottak, ne rontsák el. Láttunk már ilyent is, úgyhogy nem kizárt.

ŐK, HÁT…: a Sauber pilótáiról van szó. Nagyon kevéssel maradtak el a Force Indiától, kihozhatnak még jó eredményeket. Ha azt nézzük, hol áll most a Sauber az összetettben, akkor a pénteki helyezésük normális, konstans, megfelelő. De a Sauber szerintünk ennél többre áhitozik, és még mindig összejöhet nekik egy nagydíj ebben az évben. Ezért a pénteki teljesítmény inkább csak egy alap lehet, amiről viszont előre kell lépniük. Ha nem teszik, akkor Kanadából csak néhány pontocskával távozhatnak, ennél pedig a Saubernél többre várunk.

ŐK NEM LEHETNEK: bár persze igéretesnek tartják a pénteki napot, a Mercedes pilótái nem teljesítettek kiválóan az első két szabaedzésen. Rosbergnek volt még egy felcsillanása délelőtt, de ez nem ment át egy egész napos konstans erdménybe. A Sauber és Force India alatt vannak jelenleg, bár századok döntik el a kérdést. Viszont a Mercedes sokkal inkább szeretne Red Bull vagy akár Ferrari teljesítményt maga mögött tudni és a dobogón végezni. Ez így most számukra nem jó. Többet kell megpróbáljanak. Mi dobogón sem tudjuk őket vasárnap elképzelni. Úgy tűnik, a Mercedesnél is az kezd gond lenni, hogy hűvösben nem tudják az autók a gumikat optimális hőmérsékletre melegíteni. Ross Brawn már küszködött ilyesmivel 2009-ben is…

ŐK NEM LEHETNEK: a Williams több újítást is kipróbált Kanadában, például Senna és Maldonado eltérő hátsó szárnyakkal próbáltak tesztelni pénteken. Gondoljuk a szükséges döntéseket péntek éjjel hozzák meg. Az összeteljesítmény azonban gyenge. A középmezőnyt is alulról súrolják, Senna pedig ennek is a legvégén áll. Nem számítunk semmire a Williamstól hétvégén. Lehet, hogy egy-két pont összejön, de az egy idei futamgyőzelem után már nem téma.

LESUJTÓ: a Renault szenved. Már jeleztük korábbi bejegyzésekben is, hogy a Lotus akkor szenved leginkább, mikor hűvös van. Hát Kanada enne mintája eddig számukra. Abban reménykedhetnek, hogy a nap kisüt, felmelegíti az aszfaltot, és minden jó lesz. Ennél többet nekik a technika nem tud szolgálni, pénteki időjárási körülmények között.

LESUJTÓ: a Toro Rosso jelenleg a Caterham mögött van. Ennyire rosszul nem is lehet menni. Semmi jóra nem számítunk.

ŐK LEHETNEK: ha sikerül a Caterhamnek a Toro Rosso előtt maradni, az már teljesítmény, bár ezt nem annyira az előbbi, mind az utóbbi csapat számlájára írnánk. Jó hétvége lehet még ez nekik.

ŐK KEVÉSBÉ LEHETNEK: úgy tűnik, a Marussiának a HRT-vel gyűlik meg a baja a hétvégén, bár inkább előre tekintettek volna, mint a mögöttük érkezőkre.

ŐK LEHETNEK: a HRT talán először próbálhatja meg vasárnap is leelőzni a Marussiát. Kisebb hárobú ez, a spanyol csapatnak jól jönne ez most. Fejlesztéseket hoztak, beváltak, nem a tabella utolsó két helyén végeztek.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.