KANADAI ELEMZÉS: ismét meglepő futam hozott hetedik különböző győztest. Hamilton vezet

Megint van, miről írni a kanadai futam elemzésében. Igazából annyi minden történt a versenyen, hogy a szöveges tudósítás lehetetlenné vált. A gumik ismét beleszóltak a kérdésbe, bár nem úgy, hogy kiismerhetetlenek voltak, sokkal inkább egyes csapatok választottak téves taktikákat.

Látszólag egy normális futamnak indult, néhány kör alapján az is kiderült, három esélyes vezet a győzelemért, ezek Vettel, Hamilton és Alonso voltak. Az első bokszkiállásig maradt a rajtsorrend, de a 18-19. kör tájékán a bokszkiállásokat követően Hamilton legyűrte Vettelt, mikor pedig Alonso az élre jött vissza, Hamilton kihasználta, hogy már bemelegedtek kerekei, és a spanyol pilótát erőből legyúrta. Innen kezdve egy 35-40 körös erőfitogtatás jött, ekkor Hamilton 3-4 másodpercre tornászta fel előnyét. Alonso maga mögött tudta tartani Vettelt. Ekkor tűnt fel az is, hogy egyes pilóták már egy kiállásra bezíroznak, Raikkönen és Perez negyedik és ötödik helyre kerültek úgy, hogy nem álltak ki.

Az egy kiállásos taktikások kiálltak, szuperlágy keveréket tettek fel az utolsó 30 körre. És aztán Hamilton is kiállt egy újabb szett lágy keverékért, ezzel elkezdve a bokszkiállások sorát. Csakhogy a meglepetés ekkor jött: sem Alonso sem Vettel nem tervezett újabb kiállást, hanem a már nagyon lehasznált lágyakon folytatták. Hamilton 20 másodperc behozását kellett megoldja az utolsó 23 körben. És a 60. kör körül (még 10 kör volt hátra) kiderült,  hogy Hamiltonnak ez gyerekjáték lesz. Utolérte Vettel, legyűrte, utolérte Alonsót, legyűrte. És utána már csak be kellett vinni az autót a célba…

Csakhogy ezzel még nem volt vége. Roman Grosjean (egyszerűen nem értjük, hogy sikerült) szintén másodperc fölött hozott körönként, 40-45 körös régiségű lágy kerekeken, alig két körrel frissebb, mint Alonso és néggyel frissebb, mint Vettel. A Lotus ismét bebizonyította, hogy jól kezeli a gumikat, Vettelt és aztán Alonsót is legyűrte. És aztán megjelent az egy kiállásos, szuperszoft kerekes Perez, és ő is legyűrte Alonsót… Csak őt, Vettel és a Red Bull felébredt, kihozták s német pilótát öt körrel a vége előtt. A verseny végéig Vettel kiállással együtt megelőzte Alonsót, egy adott pillanatban körönként 5 másodpercet tett a spanyolra.

Hol voltak még kulcsháborúk a verseny ideje alatt? Hát Perez úgy előzte me Rosberget, hogy Rosberg levágott egy kanyart, mikor Massát akarta legyűrni, vissza kellett adja a helyet, és Perez éppen akkor húzott el  mellette. És aztán Massa mellett. Webber úgy vesztette el Perezzel a harcot, hogy éppen elé jött vissza második kiállás után (eggyel többször állt meg), Perez pedig visszaelőzött. Pont ugyanez pont ugyanakkor a Perez mögött levő Raikkönennek nem sikerült.

Rosberg jól ment, úgy tűnt, jó taktikája volt (kétszer állt meg), és mégis, az egy kiállásosak kitaktikázták őt.

A Ferrari pedig nagyon elrontotta. Massánál is, Alonsónál is. Alonso első volt hét körrel a vége előtt. Aztán ötödik lett, Rosberg előtt 0,4 másodperccel. Azt, hogy Webber hol került Rosberg mögé hetedik helyre, egyszerűen nem tudjuk, vissza fogjuk nézni. Raikkönen végül 8. kett, és azt sem tudjuk, Kobayashi hogy lett 9. Egyáltalán, nem tudjuk, hogy lehetséges, hogy két Lotus és két Sauber, akiket tegnap és ma leírtunk, hogy végeztek két autóval pontokban. És hol maradt a Force India.

Sergio Perez lágyon indult, 40 kötig bírta nehéz autóval ezen, aztán további 30 kört szuperlágyon lenyomott. Hozzátartozik, 15. helyről indult, 3- helyen végzett. Ez a csoda No. 1. Grosjean pedig a 20. körben váltott lágyra, és az a szett 50 körig bírta, de úgy, hogy a pályán a leggyorsabbak között maradt, végig. Egyszerűen lehengerlő teljesítmény.

Ami a DRS-zónát illeti, jót tett. Sok előzés volt a DRS- zónában, és amikor nem is lett előzés egy-egy próbálkozásból, utána a célegyenes végén szintén érdekes előzéseket láttunk. A Red Bullnak nem ment a DRS rendesen, Vettel például körökön át nem tudta legyűrni Alonsót még a 20-30. kör környékén. Mi ezt érdekes módon a KERS-re fogjuk, a Red Bull KERS-e gyenge, Alonso pedig minden körben azt csinálta, hogy a fékből visszanyert kinetikus KERS-energiát a DRS-zónára tartalékolta, sikerrel. Kár, hogy utána annyira elbaltáztak mindent az olasz istállónál.

Emlékezetes marad Hamilton kérdése: “fiúk, ne menjünk egy kiállásra?” Csapat: “ne, kettőre, a többiek is kiállnak, jól állunk”. Aztán Hamilton kiállt, a többiek nem, Hamilton pedig nagyon nevetett a végén.

Egy mondat még Michael Schumacherről. Úgy kiesni, hogy nyitva marad a felnyitható hátsó szárnyad, hát… Na de neki úgy maradt. A technikusok püfölték, nyomták, hogy visszaálljon a helyére, de hiábavaló volt. Ilyen pech nincs is.

Lewis Hamilton vezeti a bajnokságot 88 ponttal. Kettővel Vettel előtt, ha jól számoljuk. Továbbra is futamról futamra változnak a szerepek, elég egy hétvégén kiemelkedőt teljesíteni, és továbbra is négy pilóta kerülhet bármikor az élre.

Ami a csapatösszetettet illeti, amit jeleztünk, bevált: a Red Bull egyéniben nem tökéletes, de a csapatteljesítmény alapján a legjobb teljesítményt nyújtja, egyelőre megközelíthetetlennek tűnik.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.