Hol állnak a csapatok Kanada után?

(frissítjük)

A pénteki és szombati előrejelzéseket ismét sok helyen áthúzta a vasárnapi Kanadai Nagydíj. A melegnek, a fluktuáló hőmérsékletnek, az emiatt másként viselkedő gumiknak, valamint az elrontott taktikai döntéseknek mind szerepe volt ebben. Összességében nem azok a csapatok voltak az igazi teljesítők, akiket szombaton annak láttunk. Összetettben a Red Bull továbbra is az idei szezonhoz képest elég kategorikusan vezet, a McLaren második, a Lotus pedig harmadik helyre  tornászta fel magát, megelőzve a Ferrarit.

MCLAREN-MERCEDES (1-16)

A brit csapat két pilótája között tényleg ég és föld volt a különbség. Míg Lewis Hamilton egy igen meggyőző, taktikailag eltalált, a gumikkal is jó bánó intelligens versenyt futott, és alatt a technika is jól működött, Jenson Button 16. helye tetézve egy saját csapattársa általi lekörözéssel felér egy kisebb katasztrófával. Jenson Button szuperlágy gumijai túlzottak koptak, a lágyok szintén kopta, háromszor cserélt, az sem ment. Érthetetlen, világbajnok létére, ugyanolyan technikával, mint ami a győztest is kiszolgálja, hogyan lehet ennyire félreteljesíteni. A McLarennek jól jött a győzelem, hiszen az első, ausztrál nagydíj óta nem volt tökéletes hétvégéjük, Martin Whitmarsh csapatfőnök szerint pedig a nyomás erősödni kezdett a csapatra. Lewis Hamilton összességében továbbra is a legstabilabb pontszerző a VB-n, eddig minden futamot befejezett. A csapat számára viszont csakis lehet remény a világbajnokságra, ha Button teljesítményén javítanak.

LOTUS-RENAULT (2-8)

Látszólag légből kapott eredmény. Mi inkább annak tudjuk be, hogy felment a pályahőmérséklet a kanadai hétvége során. A 45 fokot is elérő aszfalton a Lotus már működött, ráadásul példásan óvta a gumikat, amelyek emiatt Grosjean autóján 50 kört bírtak ki anélkül, hogy komoly időveszteséget okoztak volna a francia pilóta számára. Grosjean az utolsó körökben is a gyors pilóták közé sorolhatta magát, Alonsót izomból előzte le a leintés előtt két körrel. Raikkönen valahogy egész hétvégén nem találta az ideális beállításokat. Az így összehozott 8. hely jó teljesítmény, bár ebben több is benne lehetett volna, hiszen 40 körön át Sergio Perez előtt autózott, ez utóbbi pedig dobogós lett. A Lotus számára nem tudjuk, mi lehet a jó irány: talán azért imádkozni, hogy még  jó sok forró futam legyen idén.

SAUBER-MERCEDES (3-9)

El nem tudjuk képzelni, honnan érkeztek a Top10-be. Hétvégéjük első két napja irtó gyenge volt, azt is nyilatkozták mind a pilóták, mind a csapat emberei, hogy ez egyszerűen nem az ő hétvégéjük. Erre Perez összehozott egy dobogót. Két apró részlet tartozik még ehhez: mikor Malajzíában Perez második lett, hideg volt és esett. Most sütött a nap és a pálya forró volt. További kiegészítésként Perez egyszer cserélt kereket, de taktikailag az ideális 40. körben tette. Előtt lágyon bírt 41-et, utána szuperlágyon 30-at. És még így is a pályán aggresszív volt, kulcspillanatokban kulcsfontosságú előzéseket hozott össze. Kamui Kobayashi jóformán nem is látszott a tévéképernyőkön, aztán mégis bekerült a pontokba. Ő is egy kiállásos taktikával jeleskedett, de ellentétben csapattársával ő először használt szuperlágy kerekeket, és aztán következett a ágy keverék.

RED BULL-RENAULT (4-7)

Nem volt a Red Bull a vasárnapi futam helyzetének magaslatán. Talán itt is a gumikopás játszott szerepet, majd ezt követően egy taktikai bakit is elkövettek, amit a végén egy szintén taktikai döntéssel némileg helyrehoztak. Mindez Vettel esetében. Webber rosszkor rossz helyre került a pályán, ami miatt az első bokszig lerótt távot leszámítva végig valaki mögött autózott. Webber végül hetedik lett, az összetettben negyedik helyre került. Ezzel szemben Sebastian Vettel mindvégig az erősebbik pilótának tűnt. A szombati időmérőt domináns módon megnyerő Vettel kicsit szenvedett vasárnap. Egyrészt korábban elfogytak a gumii, mint az őt követő Hamiltonnak és Alonsónak, ez pedig két helyébe került a bokszkiállásnál, majd pedig – bár gyrosabb volt – DRS zónában nem tudta Alonsót megelőzni, pedig a DRS egyébként jóformán mindenkinek hozott a konyhára. A végén az egykiállásos taktikáról belátták, iszonyú sok veszteséget okozhat, ezért öt körrel a verseny vége előtt gumit cseréltek a német versenyző autóján, ez pedig elég volt ahhoz, hogy még így is Alonsót utoléjre és leelőzze. De ekkorra már Grosjean és Perez már meglógtak. Nem volt meggyőző a versenyteljesítményük, hiányzott az a kis plussz, ami győzelemre vihette volna őket.

FERRARI (5-10)

Massa eredménye sokkal jobb is lehetett volna, ha még a verseny első köreiben nem hibázik és csúszik ki az első kanyarban. Ezt követően a középmezőnybe esett vissza, innen kezdve pedig nehezen tudott ismét pontszrző helyre kapaszkodni. A Ferrari az ő esetében is megpróbált egy kerékcserével teljesíteni, ez viszont nem vált be, néhány körrel a verseny vége előtt a brazil pilótának ismét cserélnie kell. Fernando ezzel szemben majdnem végig az élen harcolt. Míg az első szakaszt még biztos harmadikként tette meg, a bokszkiállásnál mindkét előtte levő pilótát megelőzte, csak Hamilton agresszív vezetése tette lehetővé, hogy Alonsó még hideg gumikor elveszítse a megszerzett első helyet. Ezt követően minden rendben ment a második helyen, viszont a Ferrari úgy döntött, nem áll ki második gumicserére, hanem megpróbálja teljesíteni a hátramaradt versenytávot. Ez sajnos oda vezetett, hogy a végén Alonso körönként már 5-6 másodpercet is vesztett. Végül Hamilton, Grosjean, Perez, Vettel is megelőzték, és éppen csak maga mögött tartotta Rosberget a célegyenesben. A Ferrari összességében fejlődött, és először volt igazán harcban egy futam megnyeréséért, normán körülmények között (Malajzía túl különleges volt ilyen szempontból). A Ferrarinál a győzelem apróságokon múlhat ezután, az idei fejlesztésű autó elkezdett konstans eredményeket produkálni az olasz istállónak.

MERCEDES (6-DNF)

Michael Schumachernek elromlott a nyitható hátsó szárnya. Konkrétan nyitva maradt, az autó pedig szabálytalanná is, vezethetetlenné is vált. Hidraulikus probléma okozta a német pilóta kiesését. Nico Rosberg versenye sem volt viszontagságmentes. Miután (mint utólag kiderült, csapatutasításra) az első körökben nagyon óvta szuperlágy gumijait, kezdett a mezőnyben legjobb köröket futni. És aztán valahol elmaradt a nagy lendület. Helyek múltak azon, hogy egy furcsa előzési kisérletben nem tudta bevenni Massát, átvágott egy sikánt, emiatt Massának vissza kellett adja a helyet, és miközben ezt tette, Perez is megelőzte. Itt nemcsak ez a hely úszott el, hanem mint utólag kiderült, a verseny utolsó körére Alonsót éppen csak nem tudta utolérni. A Mercedesnél mérsékelten elégedettek a teljesítménnyel, viszont mi arra gondolunk, a hatodik hely egyben azt jelenti most, hogy öt másik csapat volt jobb náluk a pályán. Ez pedig gyenge teljesítmény. Szükség van fejlesztésre, Schumacher pedig egyszerűen meg kell szabaduljon pechsorozatától.

FORCE INDIA-MERCEDES (11-12)

Jobb, ha ezt a versenyt elfelejtik az indiai csapatnál még akkor is, ha pénteken és szombaton ehhez képest sokkal erősebb teljesítményt nyújtottak. Rajtppozícióik alapján mindkét pilóta a pontokban is végezhette volna. Végül nem pontosan tudni, hol csúszott el a futam számukra, de valahol az összeteljesítmény hiányzott (mások egyszerűen gyorsabbak voltak).


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.