EURÓPAI NAGYDÍJ: Williams és Red Bull elsőség az első két szabadedzésen

Szokásos eseményfonala volt a valenciai pénteki első két szabadedzésnek. Az időjárást tekintve a nap folyamán folyamatosan melegedett az aszfalt és a levegő hőmérséklete, viszont nem ért el olyan magas szintet, mint amire a pilóták és csapatok számítottak.

Az első szabadedzést némi meglepetést okozva Pastor Maldonado nyerte meg.

A második szabadedzésen Sebastian Vettel bizonyult a leggyorsabbnak, őt némi meglepetésre Hülkenberg és Kobayashi követte. A Mercedesek kezdtek a második edzésen nayon konstans és erős teljesítményt nyújtani, többek szerint Michael Schumacher igazi esélyes lehet arra, hogy megnyerje új korszakának első nagydíját.

Amire talán érdemes felkapnunk a fejünk: Jenson Button sokkal jobban teljesített az első szabadedzésen, mint amit az utóbbi nagydíjakon láttunk tőle. Elképzelhető, hogy sikerül egy jobb hétvégét összehoznia a McLaren pilótájának? Button ezen a hétvégén azt a taktikát választotta, hogy Hamilton beállításaival indul, és ezeket próbálja testre szabni. Az elemzők is egyetértenek azzal, hogy ez alapvetően egy jó ötlet, több jó sülhet ki ebből, mint bármi másból.

Szintén érdekesség, hogy a második szabadedzésen az első 15 pilóta egy másodpercen belül autózott leggyorsabb körén. Persze a szabadedzések eredményei rangsor szempontjából nem relevánsak, de azt azért mindenképpen tükrözi, hogy a mezőny szoros, és nagyon sok minden a kerekek intelligens használatán és óvásán múlhat a vasárnapi versenyen.

További érdekesség, hogy a legjobb köridők a tavalyi évhez képest két másodperccel lassultak. Tavaly a másodi szabadedzés legjobb idő 1.37-es intervallumban mozogtak.

Mindenképpen nehéz előrejelezni, hogy mi várható a szombati időmérő edzésen. Az is tény, hogy ellentétben mondjuk Monacóval Valenciában nem kulcsfontosságú az első rajtkockák egyikét megszerezni, ugyanis, bár utcai pályának minősíthető. számos előzési pont létezik Valenciában, a pálya elég széles, főleg ha a gumikopás döntő faktor lesz, vasárnap számos előzést láthatunk.

Mi úgy vagyunk ezzel most, hogy várjuk, mivé alakul a hétvége, talán a harmadik szabadedzés valami kategorikusabb előrejelzést tesz majd lehetővé. Továbbra is áll az érvünk, hogy Raikkönent szeretnénk nyolcadiknak, bár ugyanerre a nyolcadikra több jeltöltünk van még: Grosjean, Schumacher és Perez is győztes lehet a szemünkben.

Ne felejtsétek: Kanadában a dobogón három olyan pilóta volt, aki ebben a szezonban addig még nem nyert. Hamiltonnak összejött, Perez és Grosjean sem voltak messze.

 

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.