AUSZTRÁLIA: visszatekintés az évadnyitóra

Ausztrália, 60 másodpercben

Eljött az első nagydíj és le is járt, nagyon sokan várták, és sokan remélték, a tavalyi év német dominanciája után idén több versenyt láthatunk. Ez általában így is van, az egyoldalú szezonokat nagy harcok követik. Na de röviden, frappánsan, ahogy látom:

Egyrészt tizenhárom autó fejezte be úgy igazán a versenyt. Sok-sok műszaki hiba és két baleset okozta azt, hogy majdnem a fél mezőny távozott. Ha a tavalyi statisztikákat vesszük, ez messze alatta van.

Red Bull-Renault – Vettel és Webber

Továbbra is az a benyomással maradt a néző, hogy ők most a legjobbakat üldözők csapata. Az edézsen nem voltak meggyőzők, nyilatkozataik is inkább reménységekről szóltak, további nehéz munkáról, satöbbi. Webber megverte Vettelt az edzésen, Vettel Webbert a rajtnál és a versenyben. Összességében sokkal jobban állnak, mint az az ember a szombati időmérő után gondolta volna. A világbajnoki harc köztük és a McLaren között lesz. De harc lesz.

McLaren-Mercedes – Button és Hamilton

kiegyensúlyozott, visszafogott “arculatú” kaszni, megbízhatóság és két nagyon harcos, de teljesen más temperamentumú pilóta. Button megint megverte Hamiltont, ráadásul úgy, hogy nem ő indult elsőnek, de az első kanyarban már meg is volt a győzelem. Utána magabiztosan uralta a versenyt, és a mégis kialakuló kritikus pillanatokban zseniálisan reagált. A biztonsági autós jelenet utáni újraindulás első két köre igazi zsenialitás volt.  Hamilton kergetni fogja idén Buttont, és könnyen meglehet, hogy vb-címet döntenek el egymás között. De a McLaren összességében a szezon első felének csúcsautójaként mutatkozott be, nehéz lesz ezzel versenyezni.

Az első két csapatról egy kis apró benyomás még, ami később nagyon sokat számíthat: úgy tűnt, a Red Bull jobban vigyáz a gumikra, és lehetnek olyan pillanatok, amikor az az 1-2 plussz kör majd versenyeket dönthet el…

Lotus-Renault – Raikkönen és Grosjean

Már az érdekes, hogy őket lehet harmadiknak leírni, pedig pontokban ez nem mutatkozik meg. Roman Grosjean az időmérőn nagyon jól mutatkozott be, baleset ütötte ki, amit nem lehet a számlájára írni. Kimi Raikkönen pedig megmutatta, hogy lehet hátulról felzárkózni. Ráadásul volt izgalom, fokozott koncentrálás és feszültség a hangjában, ez már nem szórakozás, harcol ő is. Az autó megbízhatónak tűnik, a finn világbajnok körökön át használt gumin futott legjobb köridőket. Ez még sokat számíthat a jövőben.

Mercedes – Schumacher és Rosberg

Egy körön messze túlteljesítettek tavalyi eredményeiken, kopott gumikon viszont az autó nem viselkedik jól. Igaz, Schumachert nem láthattuk végigvinni a versenyt, de Nico Rosberg nagyon elfogyott a végére. Egy versenyből nehéz végső következtetéseket levonni, a maláj körülmények talán majd több információval szolgálnak.

Ferrari – Alonso és Massa

Hát igen, nehéz megállapítani, hol tartanak, szerintem ők sem tudják pontosan. Massa lehangoló volt, Alonso viszont megint a nem túl jó autóból is kihozta a legjobbat. Úgy tűnik, a tűzpiros autók a keményebb keverékkel küszködnek megint, másképp elképzelhetetlen, hogy üldözhette az utolsó körben Alonsót egy Williams-Renault. Mégis többet mutatott meg a Ferrari a versenyben, mint amire számítani lehetett, így talán nincs veszve ez a szezon.

Sauber-Ferrari – Kobayashi és Perez

Jelen pilanatban harmadik helyen vannak a szezoznban, jobbak, mint gyári Ferrari istálló. Bár lehet, hogy átmeneti állapot (legalább négy csapat így szeretné), Ausztráliában nagyon jól teljesítettek. Ráadásul Sergio Perez utolsó (!) helyről indult. A Sauber azt bizonyította, hogy nem eszi a kerekeket, ugyanaz a mexikói pilóta egy kiállással végigvitte a versenyt, ráadásul a puhább keverékkel ült kint többet. Kamui Kobayashi is konstans volt. az utolsó kört pedig mindkét pilóta jól kihasználta, bár valahol Raikkönen megkerülte Perezt a végén. Ennek ellenére nyilatkozataik nem a legpozitívabbak, ebből pedig arra gondolhatunk, többet is ki tudnak hozni az autóból.

Williams-Renault – Maldonado és Senna

Lehet, hogy a csúcsidőszakukat jelentő megnevezés ismételt kialakításával új erőre kapnak? Mansell, Prost, Hill, Villeneuve szerzett világbajnokságot ilyen autóval és Ayrton Senna is szerzett volna várhatóan, ha nem jár szerencsétlenül Imolában. Most Pastor Maldonado alakított bravúrosat, latin vérmérséklete hozta fel a hatodik helyre is, de katapultálta be a falba is. Teljesítménye nem merül feledésbe, várjuk vissza. Bruno Senna ezzel szemben kicsit visszafogottabban teljesített, talán az édes de egyben veszélyes autócsókolózás-jelenet marad meg, amikor az ő és a Massza autója annyira összeakadtak, hogy együtt gurultak, és nem tudtak szétválni. Van még remény.

Toro Rosso-Ferrari

A két Red Bull aspiráns (ha Webber év végén visszavonul, várhatóan Vergne vagy Ricciardo óül majd a megüresedő autóba) vegyesen teljesített. Úgy az egész hétvégén. Nem emelkedtek ki a sorból, a középmezőny második felében kullogtak, az utolsó körben is csak épp hogy összejött egy kis pontocska, sőt, kettő. Ricciardo (9. hely) megverte Vergnét (11. hely), 0,2 másodperccel. Igen, jól van leírva, ennyi volt két hely között a különbség a végén. Kell még néhány verseny, hogy kiderüljenek az erőviszonyok, és megismerjük az autó valódi kapacitását.

Force India-Mercedes – Di Resta és Hülkenberg

Szentül meg voltam győződve, hogy többet lehet írni majd a fiatal párosról. Igaz, Hülkenberg versenye az első kanyarban meg is pecsételődött, így nem lehetett látni, mit tud kihozni egy 9. rajtpozicióból. Di Resta viszont a tavalyi évi rendszeres top 10-es helyezéseinél jóval gyengébben teljesített, nem maradunk semmilyen “forszindiás” élménnyel Ausztráliából. Talán csak azzal, hogy az utolsó körös zavarban valahogy Paul Di Resta mégis bezsebelt egy pontot, én sem tudom, hogy.

Marussia-Cosworth – Glock és Pic

Legalább végeztek. Mi több, ha megnézzük a végső tabellát, Glock csak egy körrel volt lemaradva. Ami tisztességes, fejlődő pályát mutat. Ráadásul ilyenforma megelőzték a Caterhamot, amely mindkét autóval feladta a versenyt. Lássuk…

Caterham-Renault – Kovalainen és Petrov

Az edzésen a tavalyinál jobban megközelítették az időmérő második szakaszán való versenyzéshez szükséges időhatárt. De még kell dolgozniuk. A versenyben pedig technikai okok miatt esett mindkét zöld autó. Várunk a többi versenyre, és esetleg egy-egy maradandó teljesítményre.

HRT – de la Rosa és Karthikeyan

Az igazi kihívás a 107%-os szabály, vagyis elérni azt az időt, amivel rajthoz tudnak állni. Addig nincs is mit sokat írni róluk.

Egy hét múlva Malajziai Nagydíj, ugyancsak reggel, de teljesen más körülmények között.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.