MALÁJ NAGYDÍJ: készüljetek a nagy kopás és eső versenyére

Míg a gumikopásra mindenki kiemelten figyel, az esővel nem lehet tudni. Sok a spekuláció arra vonatkozóan, hogy egyes autókat eleve nedves körülményekre állítottak be, amely az időmérőn elért köridőket jelentősen befolyásolja.

Ha engem kérdeztek, McLaren nyer, és egy Reanult is lesz a pódiumon. Schumacher ideje pedig még nem jött el a pódiumra. Még.

De hogy is áll a mezőny, melyek a benyomások?

MCLAREN-MERCEDES (1-2): eddig mindent, mindenkit megvertek. Úgy tűnik, köridőkben csak a gyári Mercedes istálló éri fel őket, de ez a versenyben teljesen másként alakulhat. Továbbra is a legerősebb duójuk van, Button és Hamilton is nagyon stabil és kiegyensúlyozott, ráadásul a tavalyi évvel ellentétben Rene Scherzinger ismét összejött Hamiltottal, így magánleti érzelmi frusztra sincs. Azt hiszem, sok fog múlni a rajton, az első kanyarig az egyenes elég hosszú. A McLaren győzelem eső hiányában majdnem teljesen garantált.

MERCEDES (3-8). A harmadik etapban csak egy gyors kört futottak, ez azért volt így, mivel a másodikban kénytelen volt mindkét pilóta két szitt friss gumiabroncsot elhasználni. Ugyanis mikor először futották gyors körüket, egy sárga zászlólengetés elrontotta mindkettejükét. Az élő közvetítésben erre nem figyeltem fel. A harmadik szakaszban Schumacher nagyon erős teljesítményt mutatott. Egy körön a Mercedes a második legjobb csapat, és ezt ma is megmutatták. Rosberg személyes hiba (elfékezés) lett csak nyolcadik. A Mercedes kulcskihívása a gumikopás, Malajziában pedig ez még kritikusabb kérdés, mint általában a versenyekben. Holnap sejtésem szerint inkább visszaesnek jelenlegi rajtpoziciójukhoz képest.

RED BULL-RENAULT (4-6). Hiányzik az egy körös sebességük. Webber óriásit futott a második etapban ahhoz, hogy kiderüljön, a harmadik etapban alig lett volna az az idő elég a hat-hetedik helyre. Vettel küszködött, így is nyilatkozott az edzést követően. Az viszont hozzátartozik, hogy Vettel egyedüliként a Top10-ben holnap kemény keveréken indul, hiszen legjobb ideje is ezen a keveréken született. Összességében kicsit előrébb indulnak, mint ezelőtt egy héttel Ausztráliában, de ismét a kergető szerepet kell majd betöltsék. Első ízben pedig Schumacherrel kell leszámolniuk, ami lehet éppen arra elég a McLareneknek, hogy döntőnek bizonyuló 8-10 másodperccel elhúzzanak a verseny elején. Erős dobogós esélyeik vannak, ha egy-két Lotus nem kapja őket el.

LOTUS-RENAULT (5-7). Raikkönen büntetéssel együtt csak 10. helyről indul, de így is hét hellyel előrébb, mint Ausztráliában. Grosjean teljesítménye nem volt éppen ausztrál szintű, de így is elmondható, a Lotus-Renault a jelenlegi mezőny top négy csapatában van. A Lotusokban ma több is lett volna, egyéni apró hibák miatt úsztak el tizedek. Viszont a Lotus-Renault erősnek mutatkozik a hétvégén, így megkozckáztatom, hogy ha az elején jól mozog, Raikkönen egy-két Red Bull frakkját is elkaphatja. Tippem az, hogy ha ez nem is történik meg, a Lotusok a legalább a Mercedes-brigádot holnap legyúrják. Egy dobogó Raikkönennek nem kizárt.

FERRARI (9-12). Továbbra is küszködnek az autóval, a vérprofi Alonso így is bevitte Q3-ba az egyik autót. Főleg megbízhatósági problémáik vannak, egyszerűen nem értik még az F2012-es idei autós találmányukat. Összességében véve jobb rajtpoziciókból indulnak, mint egy héttel ezelőtt, de úgy tűnik, az első négy csapattól fényévekre állnak.

SAUBER-FERRARI (10-17). Sergio Perez nagyon jó teljesítményt nyújtott, bejuttatta az egyik Saubert a Q3-ba. Elégedett is teljesítményével. Nem csoda, hiszen ezzel a középmezőny harcában a Sauberes pilóta mindenkit lepipált. Kamui Kobayashi ezzel szemben csak 17. lett. A két pilóta egyébként sokat panaszkodott az autó egyensúlyára pénteken, így az eredmény inkább pozitív, mint csak szokásos. A japán pilóta leginkább attól fél, hogy a két hosszú egyenesben nincs elég jó tempója az autónak, ezért nehéz lesz előzniük, DRS-sel, KERS-szel együtt.

WILLIAMS-RENAULT (11-13). Pastor Maldonado megmutatta, Ausztrália nem egy tévedés volt, és ha nem is sikerült Q3-ba vinnie a Williamst, rögtön a Top10 mögé tette fel magát a rajtlistára. Elmaradása sem volt jelentős, így holnap talán egy-két helyet hozhat még a rangsorban és talán Fernando Alonsot is meg tudja előzni ezúttal. A legfőbb vetélytársa talán mégis Sergio Perez marad, ők harcolnak a középmezőny legjobbja címért. Ha engem kérdeztek, Massát simán megveri. Bruno Senna sem nyújtott rossz teljesítményt, így lehet, hogy holnap egy nem Massa névre hallgató brazil is pontszerző helyen végez. De talán Sennának inkább a visszapillantóra kell figyelnie, és ha sikerül maga mögött tartania a Force Indiákat és a Toro Rossokat, akkor már az is jó eredmény lesz.

FORCE INDIA-MERCEDES (14-16). Bármennyire optimistn nyilatkozna Pal Di Resta és Nico Hülkenberg, a Force India nem ott van, ahol tavaly abbahagyták. A középmezőnyben harcolnak, de úgy tűnik, ennek hátsó felébe jutnak vissza. Ennek tükrében elég irreleváns, hogy mindössze két-három tizedre vannak közvetlen vetélytársaiktól, ha az eredmény mindig a mások javára dől el. Még nem kell leplet borítani a csapat idei teljesítményére, de több lett volna elvárható a csapattól, annak tükrében is, hogy a mezőny legerősebbnek tűnő Mercedes motor hajtja az indiai csapat versenyautóit.

TORO ROSSO FERRARI (16-18). Mintha nem lehetne rosszabbnak lenni a középmezőnyben, mint a Force India, de a Toro Rosso bebizonyította, hogy mégis lehet. Eric Vergne sikeresen elrontotta már első edzéskörét, és ki sem tudott jönni egy második gyors körre. Így ő lett a maláj időmérő soros lúzere. Daniel Ricciardo sem volt sokkal jobb, így a Toro Rossonak holnap hátulról kell kezdenie. A pontszerzés már teljesítmény lenne.

CATERHAM-RENAULT (19-20). Még mindig egy másodpercre vannak lemaradva egy Q2-es időtől. Sokat kell dolgozniuk, hogy legalább kidugják fejüket a futottak még kategóriás csapatok közül. Kovalainen megverte Petrovot, ez nem meglepi, viszont a Vetteles ausztrál csúcselőzés miatt mégis 24. helyről indul majd. Inkább be se ült volna az autóba. Petrov legalább megelőzte a többi gyenge csapatot. Lássuk.

MARUSSIA-COSWORTH (21-22). A piros lepelt nekik a Caterham jelenti, de még több, mint egy másodperc kell nekik ahhoz, hogy egy körön utolérjék őket. Mindenestre múltv héten a két Marussia kitartóbbnak bizonyult, így a 10. legjobb csapat címért vívott versenyben még nem teljesen leírhatók. És egy eső még sokmindent hozhat.

HRT-COSWORTH (23-24). Talán a legboldogabb csapat, hiszen teljesítették a 107%-ot, így – ellentétben Ausztráliával – rajthoz állhatnak. Juhééé. Körönként két másodperccel vannak lemaradva a Marussiától, ez év végéig sem változik ejsze.

 


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

A hozzászólások le vannak zárva.